Na pomezí sladkosti a kyselosti. Dobrota ze švestek od Danuše Novotné má snadný recept

Ke skvělému dezertu stačí málo, třeba hutný piškot, sladko-kyselé ovoce a drobenka navrch. Své o tom ví i Danuše Novotná z Roudnice nad Labem, která dobrotu ze švestek peče už přes 20 let.

Ingredience
  • Ingredience na menší pekáček:
  • 4 jablka
  • 120 g cukru
  • 3 velká vejce
  • 180 g polohrubé mouky
  • 1 kypřicí prášek do pečiva
  • 60 g kakaa
  • 120 g rozpuštěného másla
  •  
  • Na ovoce:
  • Asi 20 větších švestek nebo blum
  •  
  • Na drobenku:
  • 80 g moučkového cukru
  • 100 g polohrubé mouky
  • 80 g másla

Postup

Oloupeme jablka, nastrouháme je na struhadle nahrubo.

Do hrníčku rozklepneme vejce (žloutky i bílky dohromady), přisypeme cukr a šleháme necelých 5 minut.

Vzniklou směs nalijeme na nastrouhaná jablka a necháme 10 minut odpočinout a nasáknout.

Po 10 minutách přilejeme do směsi rozpuštěné máslo.

Mezitím si připravíme suchou směs z polohrubé mouky, kakaa a prášku do pečiva. Společně vše dobře promícháme kvůli prášku do pečiva.

Nakonec suchou směs po částech vmícháme do vaječno-máslové-jablkové pěny.

Hotové těsto následně nalijeme na plech vyložený pečicím papírem.

Na vrch těsta poklademe švestky nebo blumy. Protože jsou švestky měkké, můžeme dávat půlky. V případě blum vykládáme čtvrtkami. Pokud máme pocit, že jsou hodně tuhé, použijeme i menší kousky. Vykládáme zhusta, že těsto není téměř ani vidět.

Na závěr si uděláme drobenku. V misce rukama smícháme polohrubou mouku, moučkový cukr a máslo. Vzniklou posypku rozdrobíme na švestky nebo blumy ve velkém množství, protože ovoce drobenku nasaje.

Pečeme při teplotě 200 ℃ asi 30 až 45 minut.

Danuše Novotná

Švestkovou dobrotu peče už přes 20 let. Název tomuto koláči daly její děti, které ho milují. Paní Novotná dezert peče pro své děti i dnes a velmi ráda.

Pro nás připravila zeleninovou polévku se sýrovými knedlíčky, vepřové řízky a kapustové karbanátky. Měli jsme se královsky. Během pečení byl i čas posedět na krásně udržované zahradě.

Patrik Rozehnal a Danuše Novotná
autoři: Patrik Rozehnal , Martin Čuřík