Na pořádek v sociálně vyloučených lokalitách by měli dohlížet noví domovníci. Na tyto preventisty žádá město dotaci

Více asistentů prevence kriminality, domovníci v městských domech v sociálně vyloučených lokalitách a modernizace městského kamerového systému. Tímto způsobem chce přerovská radnice přispět k větší bezpečnosti ve městě. Její plány vítají mimo jiné policisté takzvaných prvosledových hlídek, kteří mají služebnu v budově vlakového nádraží.

Policejní prevence v Přerově

Takový bývá běžný výjezd policejní hlídky ze služebny u přerovského nádraží. Za pět měsíců fungování jich tu zažili už stovky. „Tahle lokalita je problémová. Snažíme se s tím vyrovnat. Je tu vysoká koncentrace nepřizpůsobivých občanů. Dodržování pravidel je z jejich strany vnímáno jinak,“ říká její vedoucí Martin Ličman.

Policejní prevence v Přerově

Na oddělení slouží v nepřetržité směně vždy jen jedna hlídka. Posílení o preventistu v okolí nádraží a blízkých vyloučených lokalitách by tak Martin Ličman určitě uvítal. „Jsou to lidé, kteří jsou pro nás partnery. Rozhodně jsou pro nás cenní, protože mají informace, jaké jsou vztahy v místech, kde provádějí tu činnost,“ dodává Ličman.

Policejní prevence v Přerově

Posílení město připravuje i pro pozice domovníků ve vyloučených lokalitách. Osvědčili se. „Chceme, aby i lidé ze sociálně vyloučených lokalit věděli, že je možné žít na lepší úrovni. Musí se chtít a musí chtít obě strany. Potřebujeme někoho, kdo má autoritu, kdo je spolehlivý a nebojí se řešit vypjaté situace.“ říká přerovská manažerka prevence kriminality Dagmar Krejčířová.

Libuše Bužíková jako domovnice působila ve dvou městských domech v Jižní čtvrti. Na starosti měla více než 80 nájemníků. Teď po dvou a půl letech ale v práci už pokračovat už nechce. „Bylo to náročné, protože s některými lidmi vyjdete, s některými ne,“ uzavírá dnes už bývalá domovnice Libuše Bužíková.

Pokud město získá dotace z ministerstva vnitra, chce na pozice domovníků vypsat výběrové řízení.

autor: kra
Spustit audio