Na přerovském koupališti otevřeli Book Burger. Knihovna tak dává šanci vyřazeným svazkům

12. srpen 2017

Na koupaliště místo do sběru teď putují vyřazené svazky z městské knihovny v Přerově. O službu nazvanou Book Burger je mezi návštěvníky venkovního bazénu velký zájem. Nově tak v dřevěném stánku začali nabízet k vypůjčení i denní tisk nebo deskové hry.

Vedoucí služeb přerovské knihovny Jitka Štiborová připravuje do krabic knížky, které se odvezou na koupaliště. „Je tady taková všehochuť, hlavně detektivky, romány pro ženy, fantasy, sci-fi i pár knížek pro děti. Zkrátka takové jednoduché prázdninové čtení,“ komentuje výběr knih.

Každý měsíc knihovna vyřazuje určitý počet svazků. Projekt Book Burger je jednou z možností, jak knížky ještě využít. „Knihovna má dnes ve skladech asi 45 tisíc svazků, které pro čtenáře nejsou běžně k dispozici. Knihy ale nemají být ve skladech, mají být ve volném výběru. Musíme uvolnit místo ve skladech, kam se přesunou starší knihy z půjčovny a v půjčovně tak bude prostor pro ty nejnovější, nejaktuálnější tituly,“ popisuje ředitel knihovny Pavel Cimbálník.

Novou várku knih na přerovském koupališti vybaluje Veronika Skřenková. Sedí v dřevěném stánku, který je plný polic s knihami. Jsou tam ale i noviny a časopisy.

Městská knihovna v Přerově, sklad, Jitka Štiborová

Půjčovat si je chodí například Zdeněk Růžička. „Využívám to. Když už si tady lehnu, tak si přečtu i denní tisk. Je to výborná služba,“ pochvaluje si.

Další novou službu připravuje přerovská knihovna výhradně pro své čtenáře. V ulicích města chce příští rok instalovat tzv. biblioboxy, do kterých by lidé mohli vracet přečtené knihy.

autor: kra
Spustit audio