Na Přerovsku začali sklízet chmel, v Kokorách vypomáhá na sto dvacet brigádníků

23. srpen 2015

V Kokorách na Přerovsku se naplno rozjely česačky chmele. Na sklizni pracují ve dvou směnách dvě stovky lidí, z toho polovina studentů.

Úrodu pěstitelé očekávají průměrnou. Z nově vysázených chmelnic ale kvůli letošnímu suchu nesklidí ani jednu chmelovou šišku.

„Jeden velký problém je ten, že to extrémní sucho a teploty nám zapříčinily, že ta rostlina nedorostla ani nahoru té drátěnky, je neduživá a stěží zakvetla. Bohužel nám takzvaně nevyhlávkuje a nevytvoří ty chmelové šišky, kvůli kterým ten chmel pěstujeme a tím pádem ty porosty, na kterých tady stojíme, zůstanou nesklizeny,“ ukazuje na místě předseda družstva Vladimír Lichnovský.

I laik při srovnání starší chmelnice a té vloni vysázené hned vedle vidí velké rozdíly. Přes hustou řadu těch starších nedohlédnete, u nových je tomu opačně. Byť se na nově vysázených chmelnicích s velkou úrodou obecně nepočítá, jakési výnosy přece jen dávají.

„Počítali jsme tady na těch plochách kolem pěti, šesti metráků, které se normálně z těch prvních výsazů dosahují. Protože je o chmel zájem, tak běžně není problém ho nad smluvní část prodat. S tímto jsme počítali a o toto přicházíme,“ říká Vladimír Lichnovský.

A ještě zbývá zodpovědět jednu otázku. Co se stane s nedorostlým a neduživým chmelem?

„Ty porosty zůstanou nesklizeny. Necháme je v podstatě fyziologicky zestárnout, ony zaschnou a pak se v průběhu října strhnou a ty rostliny se bez užitku spálí,“ dodává Lichnovský.

Už teď je jasné, že v Kokorách mohou na ztrátách z dvaceti hektarů nových chmelnic odepsat zhruba tři miliony korun.

Začala sklizeň chmele v Kokorách
autor: zem
Spustit audio