Na Přírodovědecké fakultě v Olomouci se odehrála vůbec první diamantová promoce

27. listopad 2017

Před 60 lety opustili svou alma mater. Více než 20 absolventů Přírodovědecké fakulty Univerzity Palackého se vrátilo do Olomouce, aby při příležitosti první diamantové promoce znovu složili slavnostní slib. Ceremoniál se nesl v duchu milých setkání bývalých učitelů a jejich žáků.

O svém učiteli promluvil při představování diamantových absolventů hned na začátku děkan Ivo Frébort. Jeho prý obávaným, ale věhlasným učitelem byl Milan Kotouček, dnes 82letý emeritní profesor analytické chemie na Univerzitě Palackého. „Nejdřív jsem učil v Otrokovicích a Kyjově na střední škole. A tady jsem pak zůstal až do důchodu,“ říká profesor Kotouček.

Další z 22 přítomných absolventů Svatopluk Mareček v 60. letech dva roky učil fyziku a chemii na střední škole v jedné z francouzských kolonií v západní Africe. „Byli tam samí kluci, žádná holka. Pak mě přeložili z té díry do velkého města,“ vzpomíná bývalý učitel.

Na promoci se s Marečkem setkal také jeho někdejší gymnaziální student, dnes učitel na olomoucké univerzitě Lukáš Richterek. „Můžu říct, že je to jeden z lidí, kteří výrazně ovlivnili můj život. Když jsem nastoupil na gymnázium, tak jsem si nepředstavoval, že se budu věnovat fyzice. A pod vlivem pana profesora jsem skončil jako učitel fyziky a zatím se tím živím,“ říká Richterek.

Svou bývalou kantorku tu potkal i současný proděkan Josef Molnár. „Kolegyně říká: ‚No, chodil ke mně nějaký Molnár na praxi.‘ A já na to říkám: ‚To jsem já.‘“ vypráví s úsměvem. Sám by si prý přál diamantovou promoci prožít. „Jestli se jí dožiju, budu rád,“ dodává.

A jak proděkan Molnár potvrdil, i díky rozhlasovým reportážím se do databáze hlásí další absolventi. Aktuálně je v ní 15 tisíc jmen.

autor: bam
Spustit audio