Na Prostějovsku staví soukromá firma skleník na pěstování rajčat. Lidé v okolí mají strach z hluku

18. únor 2017

Za domem jim bagry začaly snižovat kopec. Tak se obyvatelé Studence dozvěděli o tom, že soukromý investor buduje vedle vesnice skleník na pěstování rajčat. Lidem vadí, že se jich na názor nikdo nezeptal. Pozemek totiž spadá do katastru sousedních Smržic.

„Mám obavu především z hluku. Vedlejší bioplynka, která má zároveň dodávat do skleníku teplo, vydává takový hluk, který je pro mě jako obyčejného občana v těsné blízkosti bioplynky, velmi nepříjemný,“ říká Kamil Pešák.

Do Studence, místní části Čelechovic na Hané, se přistěhoval před dvěma lety. A bydlí přímo pod kopcem, na kterém firma skleník staví.

„Další, co mě tíží je, že se to člověk dozví na poslední chvíli. Když nevím, co se děje a jenom vidím, jak vidím, jak mizí kopec, kolem jezdí bagry, které až do noci pípají, tak je to velmi nepříjemné. I děti se ptají, co se děje, kam ten kopec mizí,“ říká.

Pozemek patří do katastru sousedních Smržic. A tak se veškeré záležitosti řešily tam. I když plánovaný skleník bude podle nezávislého zastupitele Čelechovic Iva Kotrleho stát mnohem blíže Studence.

„Já proti skleníkům nemám v podstatě nic, ale vadí mi, že obec Čelechovice neměla možnost se vyjádřit ke stavbě samé. Skleník stojí podstatně blíž Studenci než Smržicím,“ říká.

Firma chce postavit skleník o velikosti dva a půl hektaru, vysoký sedm metrů. Sousedi se kromě hluku bojí i světelného smogu a zvýšené dopravy.

„Je to zakryté fólií, jak horizontální, tak vertikální. V noci vůbec neprosvěcuje světlo ze skleníku. Jestli vytváří rajčata při růstu hluk, nevím. Při produkci nějakých pěti tun rajčat denně přijede jednou za dva dny kamion, který si odveze deset tun rajčat,“ vysvětluje jednatel společnosti Marek Jedlička.

Firma podle něj nabídne v regionu až 30 nových pracovních míst. První rajčata chce začít sázet koncem letošního roku.

autor: mot
Spustit audio