Na půdě zámku v Čechách pod Kosířem na Prostějovsku mají speciální podlážku, která chrání před trusem netopýrů

27. prosinec 2023 11:45

Podkroví zámku v Čechách pod Kosířem na Prostějovsku patří k důležitým úkrytům několika stovek netopýrů. Památce ale neprospívá trus a moč těchto chráněných živočichů. Problém by měla vyřešit speciální podlážka, kterou na půdě umístili pracovníci odborné firmy. Podobnou ochranu bude mít i podkroví zámku v Rudě nad Moravou na Šumpersku.

„Díky spolupráci s Českou společností pro ochranu netopýrů, kdy jsme se na základě jejich doporučení snažili k těm našim netopýrům u nás na půdě správným způsobem přistupovat, tak jsme si vysloužili cedulku, kterou tady máme u vstupu na zámeckou půdu,“ popisuje kastelán zámku Čechy pod Kosířem Martin Váňa, který ukazuje před vstupem na rozlehlou půdu na nenápadnou tabulku.

Na ní je psáno: „Náš soused je netopýr“. „To, co možná jiní považují za nějaký handicap, my se z toho snažíme udělat výhodu,“ říká Váňa a dodává: „Udělali jsme v letošní sezoně u nás na zámku první ročník Noci netopýrů.“

Půda zámku v Čechách pod Kosířem

V podkroví zámku jsou na trámech položené dřevěné podlážky. „Ty jsou potažené fólií, aby z nich šlo lépe uklízet trus netopýrů,“ vysvětluje Váňa.

Druhý zámek se speciální podlážkou na netopýří trus je v Rudě nad Moravou na Šumpersku, který je evropsky významnou lokalitou letní kolonie netopýra velkého s několika sty samic a žijí tam podobně jako v Čechách pod Kosířem i samice vrápence malého. Zatímco v Čechách už je hotovo, v Rudě začala ochranná opatření loni na podzim, skončit by měly v příštím roce.

„Pod některými těmi většími koloniemi se za jednu sezonu vytvoří velká hromada trusu, a tudíž tam pak dochází k hromadění vlhkosti, což může i negativně ovlivňovat trámy, případně podlahu,“ doplňuje Jana Vandrovcová z České společnosti pro ochranu netopýrů.

Zámky v Čechách pod Kosířem a Rudě nad Moravou se dostaly do mezinárodního projektu LIFE, který pomáhá chránit netopýří úkryty nejen v České republice, ale také v Polsku, Rumunsku a na Slovensku. Informace pro případné zájemce z řad majitelů či správců historických památek jsou na webu tohoto projektu.

Chcete mít zprávy (nejen) z vašeho kraje pořád při ruce? Odebírejte Zprávy ČRo Olomouc ve svých podcastových aplikacích Můj Rozhlas, Spotify, Google Podcast nebo Apple iTunes.

Spustit audio