Na rozhlasové pohovce vyšlo najevo, že Lucie Vondráčková zachránila v Kanadě přes 600 psů a koček

Na pohovce Jožky Kubáníka byla tentokrát řeč o kočkách. Pozvání přijaly chovatelka koček Radka Vacíková, která moc dobře vidí do kočičí duše a herečka a zpěvačka Lucie Vondráčková.

Lucie Vondráčková prozradila, že má doma dva kocoury a v Kanadě pravidelně před Vánoci přispívala místnímu kočičímu útulku. Když se vracela do Čech, řekli jí, že tím zachránila okolo 600 zvířat.

Kočičí duši pak Jožka probral s chovatelkou koček Radkou Vacíkovou. Od ní se dozvěděl mnoho zajímavých informací, například to, že předení má u koček mnoho významů. Prozradila i základní atribut řeči kočičího těla.

„S kočkama se musí diskutovat na úrovni,“ prohlásila doslova v rozhovoru. Přidala i některé další kočičí vlastnosti a schopnosti: „Kočky nejsou hloupější než psi. Pokud je budete učit sedni a lehni, ony nevidí žádný rozumný důvod, proč by to měly dělat.“  

Celý pořad včetně úvodního fejetonu Jožky Kubáníka vám nabízíme v záznamu.

Další záznamy i pozvánky na vysílání Jožky Kubáníka najdete na https://rozhl.as/Kubanik.

Na pohovce Jožky Kubáníka: O kočkách

Možná jste ten příběh četli také. Dozorci v panamské věznici přistihli kočku, která měla na těle připevněny balíčky s tvrdými drogami a výtečně tak fungovala jako spojka mezi celami a okolním světem. Zvíře nakonec skončilo za mřížemi. Ne snad v jedné z cel, které tak úspěšně zásobovalo, ale putovalo do kočičího útulku. To v Turecku žijí dojemnějším příběhem kočky. U jedné toulavé zrzky se projevil mateřský instinkt a svá koťata přivedla na prohlídku k veterináři. „Po ošetření oční infekce skončila zvířata v záchranné stanici, budou nabídnuta k adopci,“ informoval turecký tisk. Historek o kočkách najdeme spousty, někdo z nich se nad nimi rozněžňuje, jiný kočky nesnáší, další má alergie, ale všichni jsme se s kočkami potkali.

V mém životě jsou odmalička. Dědeček miloval své kočky natolik, že když jsme usedli k nedělnímu obědu a on dojedl polévku jako první, na nikoho z nás nečekal, druhé jídlo jej nezajímalo, nejdůležitější pro něj byla kočka na dvoře a hned za ní běžel, aby se podělil o to, co nechal na talíři. „To snad není možné,“ kroutila hlavou tenkrát moje maminka a rozhazovala rukama, jak pro někoho může být kočka tak důležitá. Dnes má v bytě kočky dvě a nedá na ně dopustit.

Patříte také k milovníkům koček? Vyprávíte si o nich zážitky, běháte po obchodě a vybíráte ty nejlepší kapsičky? A víte, co všechno kočky umí? Že dokáží třeba rozpoznat blížící se nemoc? Že malé dítě v rodině milují, i když si mnozí myslí opak? A že i kočky dokáží sednout a lehnout na povel? Kočičích příběhů známe všichni spoustu, a tak jsem si řekl, že na moji rozhlasovou pohovku kočky pozvu. Tedy přesněji, pozvu si na ni chovatelku koček Radku Vacíkovou, která moc dobře vidí do kočičí duše a dalším hostem bude kočka Lucie Vondráčková. Kromě toho, že je sama elegantní, má dvě krásné kočky doma. Slibuji vám, že setkání s mými hosty bude noblesní a krásné jako kočky samy. „Kočka je totiž trochu estét,“ řekl Karel Čapek. Tak tedy v sobotu v 15.00 se budu těšit.

Jožka Kubáník

autoři: Jožka Kubáník , Český rozhlas Zlín
Spustit audio

Související