Na různých místech v Olomouci opět vznikají velkoformátové malby v rámci Street Art festivalu

6. září 2024 11:35

Několik kotelen, velké pylony mostu nebo sportovní hřiště v Olomouci dostávají novou podobu. Velkoformátové malby na nich v rámci Street Art festivalu vytváří umělci z České republiky, Portugalska, Bulharska a Rakouska nebo umělkyně ze Španělska a Brazílie. Jaké téma letošní ročník festivalu přináší?

„Název nese Beyond the Form, v překladu něco, co se skrývá za tou formou toho street artu obecně, protože street art je velice variabilní technika, je tam hodně různých forem, jak můžou ti umělci tvořit,“ popisuje hlavní kurátorka Romana Junkerová.

Co všechno do Street Art festivalu SPADÁ?  „Tady vidíte nějaký land art, velký mural na zemi, potom máte šablony, nálepky, grafity.Do toho částečně spadá i velkoplošná malba mural. Mural art je disciplína, která vznikla trošku někde jinde, ale taky se do street artu počítá. Plus jakékoliv 3D realizace ve veřejném prostoru,“ zmiňuje Junkerová.

Různorodost forem

Organizátoři Street Art festivalu chtějí tedy mimo jiné poukázat na různorodost forem, ale také na různorodost stylu. „Máme tu letos dvě výrazné ženské umělkyně, které přináší do veřejného prostoru částečně i feminní prvky,“ říká hlavní kurátorka.

Jedno z výtvarných děl vzniká i na basketbalovém hřišti v ulici Za Vodojemem. „Hlavním tématem budou tři ženy hrající různé sporty. Vybrala jsem si to pro to, že jsem se sama věnovala od malička sportu, i když je v Brazílii sport hlavně mužská žáležitost. Je to i inspirace pro ostatní dívky, že je možné hrát mužské sporty,“ uvádí umělkyně Julie z Brazílie.

Tvorba velkoformátové malby na basketbalovém hřišti v ulici Za Vodojemem

Od 2. září se v Olomouci pilně tvoří a už brzy budou k vidění letošní výsledky StreetArt festivalu.

Hlavní program se uskuteční v sobotu na Dolním náměstí. Co všechno vás čeká? Poslechněte si kompletní reportáž Petry Ševců.

Chcete mít zprávy (nejen) z vašeho kraje pořád při ruce? Odebírejte Zprávy ČRo Olomouc ve svých podcastových aplikacích Můj Rozhlas, Spotify, Google Podcast nebo Apple iTunes.

autor: Petra Ševců
Spustit audio