Na silnici I/35 průtahu Libercem zůstane provoz omezený i přes zimu, práce se ale dočasně zastaví

8. listopad 2022 14:15

Stavební práce na průtahu Libercem, kde silničáři staví dva nové mosty, v závěru listopadu 2022 dočasně skončí. Ředitelství silnic a dálnic se je chystá přerušit na zimní měsíce. Kdy se stavbaři na čtyřproudou silnici číslo 35 vrátí a do kdy bude oprava hotová, zjišťovala redaktorka Jana Švecová.

Silničáři opravují dva mosty na průtahu Libercem. Foto z listopadu 2022

Silničáři chtějí podle plánu ještě do konce listopadu dokončit některé části stavby, jako například betonářské práce na jednom z mostů nebo vyztužení svahu železobetonovými nosníky a jeho zakonzervování proti vlivům počasí. Přes zimu budou provádět jen některé dílčí úkony a přípravné práce.

Pro řidiče se ale nic nezmění, doprava zůstane i nadále v omezeném režimu, což se dotkne i zimní údržby. Silničáři už kvůli tomu pořídili i speciální techniku. „Zajistili jsme speciální techniku, která se vejde do tohoto dopravního režimu, do zúžených pruhů,“ potvrdil mluvčí Ředitelství silnic a dálnic Jan Rýdl.

Provoz se na zimu, ani s ohledem na zimní údržbu, nevrátí do jednoduššího režimu proto, že v daném úseku, tedy na průjezdu Libercem od Prahy do centra a dále na Děčín, se souběžně rekonstruují dva mosty, které byly v havarijním stavu, a jde tak o velmi náročnou stavbu, která se vymyká běžným postupům.

„Normálně stavíme mosty v republice tak, že na jaře provedeme demolici, během léta provedeme výstavbu, a na zimu se jezdí po novém mostu. Tady je rozsah prací, a koordinace obou staveb taková, že jsme museli vzít v úvahu, že to zabere kompletně plné dvě stavební sezóny,“ vysvětlil mluvčí Jan Rýdl.

Pokud počasí dovolí, měli by se silničáři vrátit na stavbu ideálně od 1. března 2023. Od začátku jarní části stavby se pak bude odvíjet i plánovaná výluka na železniční trati, která potrvá minimálně dva a půl měsíce, tedy zhruba do května.

Začne se také s rozšiřováním odbočky do ulice České mládeže od Turnova. S dokončením samotné stavby obou mostů na průtahu městem se podle harmonogramu počítá na podzim roku 2023. Podle Tomáše Šulce z krajského Ředitelství silnic a dálnic je podstatné, že stavba se řídí podle stanoveného plánu a nenastaly žádné komplikace.

Mluvilo se i o tom, že by na dokončený úsek měla navázat rekonstrukce další části průtahu a také tunelu. Jak ale zdůraznili pracovníci provozního oddělení Ředitelství silnic a dálnic, zatím je vše ve fázi příprav a získávání potřebných povolení. Další omezení tak podle ředitelství čeká řidiče nejdříve za dva roky.

autoři: Jana Švecová , reČRoL
Spustit audio

Související