Na silnicích v Jeseníkách přibydou nové meteostanice s kamerami. Pomohou dispečerům s prevencí nehod

5. prosinec 2018

Ředitelství silnic a dálnic (ŘSD) investovalo v uplynulých třech letech miliony korun do nových meteostanic v Olomouckém kraji. Všechny jsou vybavené kamerovým systémem a informují dispečery o aktuální situaci na hlavních tazích. Přes zimu tak mohou pružněji reagovat. Podle cestářů se stanice osvědčily, i proto se připravují další.

Měří teplotu i vlhkost vzduchu, dohlednost, hlásí srážky nebo rychlost větru. Umí ale mnoho dalšího, třeba poslat dispečerovi varování. Například na Jesenicku jsou na silnicích prvních tříd aktuálně tři aktivní meteostanice. „První jsme před dvěma lety instalovali na Červenohorském sedle, loni dvě u Vápenného a Horního Fořtu. Ještě letos zprovozníme další dvě, a to ve Filipovicích a Rejhoticích,“ prozrazuje mluvčí ŘSD Jan Rýdl.

Právě Červenohorské sedlo je nejvýše položenou silnicí první třídy na území republiky. Údržba této dopravní spojnice mezi Jesenickem a vnitrozemím je podle Rýdla velmi náročná. Přenos z tamní kamery sledovala na veřejně dostupných webových stránkách v případě potřeby i jesenická policie a počítala s tím, že k ostatním bude mít také přístup.

Její dopravní inženýr Jan Procházka ale zjistil, že o něj musí nejdříve požádat. Záznamy kamer u nových meteostanic totiž mohou práci policie výrazně ulehčit i na jiných místech. „Pro nás jsou ty kamery důležité z toho důvodu, že ještě před vznikem kolizní kalamitní situace jsme schopni ji řešit a například zastavit nákladní dopravu z polské strany,“ vysvětluje vedoucí dopravní policie v Jeseníku Josef Rábek. Počítal s tím, že kamery budou moct sledovat i řidiči, ale veřejnost k nim přístup nemá.

Podle Rábka by aktuální informace z kamer lidé určitě ocenili. To potvrzují i dva řidiči, kteří pravidelně jezdí do hor za prací. „Když ráno jedu, tak často přemýšlím, jak dlouho pojedu a jaká je cesta. Určitě bych kameru využila,“ popisuje řidička z Vrbna pod Pradědem. „V zimním období rozhodně každý den, počasí se mění v podstatě co dvě minuty,“ přidává se další řidič.

Ostatní kamery ale veřejně dostupné nejsou a zřejmě ani nebudou. Systém je podle mluvčího ŘSD Jana Rýdla určený primárně pro dispečery údržby, nikoliv pro veřejnost.

autor: aja
Spustit audio