Na silnicích v Olomouckém kraji letos přibylo srážek aut se zvěří. Mimo jiné kvůli přemnoženým divočákům

8. prosinec 2023 07:45

V podzimním a zimním období přibývá na silnicích strážek aut se zvěří. Jejich počet se během letošního roku v Olomouckém kraji meziročně zvýšil. Nejčastěji dochází ke zmíněným haváriím na Jesenicku.

1130. Takový je dosavadní letošní počet nehod způsobených srážkami se zvěří. Podle krajského policejního mluvčího Libora Hejtmana je jich víc než loni. 

„V Olomouckém kraji jsme od 1. ledna do 30. listopadu šetřili 5 319 dopravních nehod a z nich bylo 1 130 srážek s lesní zvěří. V porovnání s loňským obdobím je to o 67 nehod více,“ uvádí Hejtman.

Která místa jsou nejproblémovější?

Mezi problémová místa v Olomouckém kraji patří obecně Jesenicko, ale také silnice u Krčmaně na Olomoucku a úsek na dálnici v okolí Mohelnice.

Nejen v těchto úsecích je tak potřeba ubrat na rychlosti, říká krajský koordinátor BESIPu Miroslav Charouz. „Důležité je periferní vidění. A pokud jedu po komunikaci sám, tak si i rozsvítit mlhová světla. Přední mlhovky svítí více do šířky a můžu lépe zareagovat na to, co se okolo silnice děje,“ říká Charouz.

Koordinátor BESIPu radí: Mlhovky a nestrhávat volant

Dobrý pozor by si řidiči na cestách měli dávat i proto, že je letos více divočáků, šance na střet s nimi se tak zvyšuje. „Vloni byl semenný rok a černá zvěř měla předpoklady k tomu, aby se množila,“ objasňuje Správce lesů v okolí Hluboček Petr Balint.

Když ke srážce se zvířetem na silnici dojde, musí se nahlásit policii, která má kontakty na příslušná myslivecká sdružení a ta se pak postarají o uklizení zvířete.

Chcete mít zprávy (nejen) z vašeho kraje pořád při ruce? Odebírejte Zprávy ČRo Olomouc ve svých podcastových aplikacích Můj Rozhlas, Spotify, Google Podcast nebo Apple iTunes.

Spustit audio

Související