Na Šumpersku hrozí zdražování vody. Obce a města se zatím nedohodly, kdo bude sítě nově provozovat

12. leden 2018

Obce a města na Šumpersku už nebudou obyvatelům moci zaručit jedny z nejnižších cen vody v celé republice. Radnice hledají nového provozovatele sítí. Času mají stále méně a zatím se starostové na ničem konkrétním nedohodli.

„Já si myslím, že se bude zdražovat, je to tak všude,“ říká paní Helena, která žije na Šumpersku. Podle ní je cena vody i pro seniory zatím únosná. Dalšího zdražování se ale obává. Vodohospodářská společnost, kterou vlastní města na Šumpersku, totiž vybírá nového provozovatele, který se bude o sítě starat od roku 2021.

Z několika možných variant vidělo vedení společnosti jako nejjednodušší a nejlevnější tu, že stávající provozní firmu odkoupí. „Dostali jsme písemné vyjádření od majitele, že provozní společnost neprodá. Tím jsme přišli o variantu, která byla vyhodnocena v odborné studii jako nejvýhodnější, a v tuto chvíli se musíme reálně zabývat zbývajícími variantami,“ vysvětlil předseda představenstva Petr Suchomel.

Těmi jsou podle něj buď vybudování nové provozní firmy, nebo vyhlášení soutěže. „Může se stát, že soutěž vyhraje někdo, kdo nebude potom schopen plnit podmínky,“ dodává Suchomel.

Podle předsedy dozorčí rady Martina Janíčka je nejvhodnější vzít provoz do vlastních rukou. „Samozřejmě budeme potřebovat, aby se vůbec ten provoz rozjel, a pak věřím, že v tom dlouhodobém horizontu to bude přínosem,“ uvedl.

Vedení většiny měst a obcí chce vybrat takovou variantu, která cenu vodného a stočného zvýší pokud možno co nejméně. Konečné rozhodnutí podle Suchomela padne na valné hromadě koncem února.

autor: sol
Spustit audio