Na Svatém Kopečku začne fungovat nový informační parkovací systém. Zabrání dopravním kolapsům?

23. květen 2023 10:18

Na třech parkovištích v olomoucké městské části Svatý Kopeček jsou nově závory s automaty. Ve zkušebním provozu by měly fungovat od 1. června. Svatý Kopeček s národní kulturní památkou – bazilikou Navštívení Panny Marie a zoologickou zahradou patří k deseti nejnavštěvovanějším místům v Česku. Především o víkendech bývají parkoviště přeplněná. Nový informační systém by měl pomáhat předcházet dopravním kolizím.

„Návštěvníci parkují opravdu, kde se dá i nedá, protože v těch nejvydatnějších dnech návštěvnosti na Svatém kopečku ti lidé zkouší opravdu úplně všechno,“ říká předseda komise městské části Svatý Kopeček František Prášil, podle něhož je pro místní situace s parkováním neúnosná.

Závory a informační systém na parkovištích mají zlepšit především orientaci řidičům. „Ukáže, kolik míst je obsazeno, a mělo by to zamezit zbytečné přejíždění návštěvníků z místa na místo, hledání volných míst, ucpávání místních komunikací, zajíždění do zákazu vjezdů atd.,“ zmiňuje.

Ukazatel o počtu volných míst už v Samotiškách

Celý naváděcí systém má přijít podle Františka Prášila na zhruba 12 milionů bez daně. Systém bude tvořit 14 navigačních tabulí a pět současných parkovacích ploch se závorami, parkomaty a zařízením, které na dálku bude sledovat obsazenost parkovišť. Data pak vyhodnotí nový dispečink v budově zoo.

„V případě, že už bude obsazeno na všech parkovištích, tak se rozsvítí na kruhovém objezdu v Samotiškách ‚STOP‘ a bude upozorňovat návštěvníky, že už je parkoviště naplněné, že už nemají najíždět,“ popisuje Prášil.

Nový systém ale neřeší to nedostatek parkovacích míst na Svatém Kopečku. Už dřívější vedení radnice řešilo dvě možnosti. Zvýšit kapacitu parkování přímo u zoologické zahrady. Kvůli úzké příjezdové Darwinově ulici by se musela vybudovat nová cesta přes les. Druhá možnost je vybudovat záchytné parkoviště v Samotiškách.

„Samotišky se v minulosti nepodařilo vyřešit. Co se týká Svatého Kopečka, tak ten projekt byl dotažený do nějakého stupně, ale skončil. V současné době není nachystaný, to znamená, je nutné ho oživit,“ uvadí náměstek primátora Tomáš Pejpek z koalice ProOlomouc a Piráti.

Podle předsedy komise městské části Františka Prášila by s velkým počtem automobilů mohl pomoci rychlospoj mezi Olomoucí a Svatým Kopečkem. Dopravní podnik ale s linkou 111 letos nepočítá. Během špičky počítá s posilovými vozy a spoji.

Chcete mít zprávy (nejen) z vašeho kraje pořád při ruce? Odebírejte Zprávy ČRo Olomouc ve svých podcastových aplikacích Můj Rozhlas, Spotify, Google Podcast nebo Apple iTunes.

Spustit audio