Na svém čtvrtém studiovém albu je Elton John stále ještě písničkářem a zjevně mu to svědčí

19. září 2018

Deska Madman Across the Water vyšla v roce 1971. Zatímco v domovině Eltona Johna Anglii ho odzívali, za velkou louží se prodralo do první desítky a úspěšné byly i singly.

Bylo to páté album Eltona během 18 měsíců, z dnešního pohledu neuvěřitelná porce. O to víc oceníte, jak silné písničky pořád dokázal psát. A není to jen úvodní Tiny Dancer, znovu proslavený filmem Na pokraji slávy (v originále Almost Famous).

Výrazně se tu prosazuje talent mladého kytaristy Daveyho Johnstonea, který se co nevidět stane kmenovým hráčem Eltonovy doprovodné skupiny. Písničky zdobí v tom nejlepším slova smyslu les smyčců, na začátku 70. let na hony vzdálen tomu, co nás děsilo už o pár let později.

Zdaleka to není sladké, a přestože zde o rychlejší tempo prakticky nezavadíte, deska má spoustu energie.

Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.