Na Tabulovém vrchu v Olomouci platí nová dopravní pravidla

23. listopad 2021

V některých lokalitách Olomouce si řidiči musí dávat pozor na nová dopravní pravidla. Během listopadu vedení města omezilo v několika zónách rychlost na 30 kilometrů v hodině a na křižovatkách upravilo přednost v jízdě. Na sídlišti na Tabulovém vrchu navíc v noci nesmí parkovat firemní dodávky. A míst s tímto omezením bude přibývat.

Pan Honza právě zamknul své auto na parkovišti mezi panelovými domy na ulici Jílová v Olomouci. Právě toto sídliště patří mezi oblasti, kde začala platit nová pravidla.

„Teď aktuálně se jedná o oblast vymezenou ulicemi Hněvotínská, Foerstrova, Okružní a třída Míru. Samozřejmě s výjimkou těchto hraničních ulic. Jedna věc, která v té zóně platí, je snížená rychlost na 30 kilometrů v hodině – tam je smysl opatření zcela jasný, jde opravdu o zvýšenou bezpečnost a o snížení rizika nehody,“ popisuje mluvčí radnice Michal Folta.

Pan Honza zpomalení na sídlišti vítá. Podle něj ale bude trvat, než si na změnu lidé zvyknou. „Teď tady všude platí přednost zprava a přijde mi, že to udělalo větší zmatek v těch křižovatkách. Mi to třeba problém nedělá, ale někteří lidé s tou předností mají obecně problém,“ dodává.

Zákaz parkování vozů nad 2,1 tuny

Přímo na tomto sídlišti pak město testuje i další opatření. „Druhá věc, která se v této zóně zkouší pilotně poprvé ve městě, je plošný zákaz parkování nákladních vozidel nad 2,1 tuny v nočních hodinách,“ vysvětluje Folta.

Právě nedostatek míst k parkování je v Olomouci velký problém. „Dá se říct, že parkování tvoří 90 procent všech oznámení přestupků, co strážníci řeší. Zejména v sídlištních zástavbách je to opravdu problém,“ uvedl mluvčí olomouckých strážníků Petr Čunderle.

Podle něj by lidé neměli spoléhat na to, že hlídky zaparkovaná auta v noci nezkontrolují. „Noční stání těch vozidel se tady řeší už několik let. Jedná se o nákladní vozidla nad 3,5 tuny a za poslední roky strážníci takto vyřešili víc jak 1200 přestupků,“ dodal Čunderle.

Za zaparkovanou dodávku hrozí majitelům až dvoutisícová pokuta. Nová pravidla platí i v oblasti vymezené ulicemi Krapkova, Wolkerova, Štítného, Foerstrova a Na Vozovce. Poslední jmenovaná ulice se navíc změnila na jednosměrnou.

Spustit audio