Na úbočí Ještědu objevíte zajímavé skalní útvary. Kamenná vrata a Červený kámen s krásnými výhledy

25. březen 2022

Mezi nejznámější turistické cíle a symboly Libereckého kraje patří Ještěd. Zdáli viditelná, 1012 metrů vysoká hora, na které se blyští architektonický skvost Karla Hubáčka, hotel a televizní vysílač v jednom. Ovšem zajímavostí nabízí Ještěd víc, a to v podobě různých skalisek.

Asi kilometr po žluté turistické značce od paty Ještědu se nachází téměř dvacet metrů dlouhá a až osm metrů vysoká skalní stěna zvaná Kamenná vrata. A o další kilometr dál pak Červený kámen, který zase nabízí úžasné výhledy na Podještědí.

Kamenná vrata tvoří tvrdá hornina nazývaná kvarcit. Jde o zbytek kvarcitové vrásy z dávného období starších prvohor. Přibližně uprostřed skaliska se nachází průrva neboli brána - čtyři metry vysoká a jeden metr široká. Právě ona dala skalisku název Kamenná vrata. Nachází se necelých dvě stě výškových metrů pod vrcholem Ještědu.

Od Kamenných vrat se pak táhne skalní hřeben, ze kterého je pěkný výhled na Ještěd i do celého okolního kraje. Ještě atraktivnější výhledy ale nabízí další skalisko, Červený kámen.

Červený kámen

I Červený kámen je kvarcitovým výchozem starším než Jizerské hory. A také nejmohutnějším na jihozápadním svahu Ještědu. „Když se na něj podíváte detailně, uvidíte na povrchu horniny červený povlak způsobený oxidy železa,“ vysvětluje původ názvu geolog a spisovatel Dominik Rubáš. Podle něj Červený kámen nabízí jeden z nejkrásnějších výhledů na celé Podještědí. Za dobrého počasí je z něj vidět od Lužických hor přes Máchův kraj až po Český ráj.

Komu se nebude chtít zpátky po žluté Naučné stezce Terasy Ještědu na Výpřež, může se z Červeného kamene vydat vzhůru po červené značce kolem mohyly letců. Ta připomíná tragickou událost z roku 1948, kdy se o Ještědský hřeben za špatného počasí roztříštil letoun Leteckého dopravního pluku, a zahynulo při tom pět osob. Červená hřebenovka turisty dovede po necelých dvou kilometrech dolů na Výpřež nebo po jeden a půl kilometru na vrchol Ještědu.

Spustit audio