Na Václavku do kostela sv. Václava. Ve Voticích je ukrytá nádherná rozhledna

28. září 2015
Česko – země neznámá

Kostel sv. Václava krášlí středočeské město Votice už od počátku 13. století. Přestože je krásný a historicky cenný, v současné době přitahuje zejména všechny milovníky vyhlídek a jedinečných zážitků. Už dva roky funguje totiž přímo ve věži kostela rozhledna Václavka.

Nahoru vystoupáte po 135 schodech, ale cestou si můžete odpočinout v několika mezipatrech, kde jsou pro zpříjemnění odpočinku instalovány výstavy. V nejnižším patře najdete výstavu akademického malíře Vladislava Kasky, ve vyšších patrech si prohlédnete výtvarné práce dětí z votické ZUŠ. Ty pro Václavku vytvořily nejen krásné kresby, ale také postavičky strašidel a skřítků, které potkáte v různých zákoutích dřevěného schodiště.

Výstup na rozhlednu je snadný. Původní dřevěné schodiště bylo pečlivě opraveno, některé části byly zcela nahrazeny a opatřeny bezpečnostními panely a zábradlím, takže výstup je pohodlný a mohou ho bezpečně absolvovat i návštěvníci trpící závratěmi.

První výhled vás čeká z výšky 22 metrů, kde jsou zvenku věže umístěny ciferníky. Ve Voticích opravdu na čase nešetřili. Hodiny si tu můžete zkontrolovat z každé světové strany.

První mezipatro s výstavou akademického malíře Vladislava Kasky

Věží prochází důmyslný hodinový stroj

Výstup na věž si můžete zpříjemnit také prohlídkou hodinového stroje, který je rozložen doslova po celé výšce věže. Ze stroje vedou převodovky k ciferníkům hodin a k menším zvonům ve zvonici. Hodiny, které jsou plně mechanické, pohánějí rafičky v cifernících o tři poschodí výš a pomocí táhel také rozeznívají dva menší zvonky ve zvonici, které odbíjejí hodiny a jejich čtvrti. Ve zvonici uvidíte i původní dva velké zvony - sv. Václava a sv. Vojtěcha.

Zvonice a poslední schody do lucerny věže

Ze zvonice se pak stoupá úzkým schodištěm do vyhlídky v lucerně věže, tedy v samotné špici. Vyhlídka je ve výšce 35 metrů zatímco celá věž měří 45 metrů. A při koupi vstupenek si navíc můžete půjčit dalekohled.

Výhled je převážně na historické centrum Votic, ale výstup vám přinese jedinečný zážitek. Budete stát v úzkém prostoru obklopení kovovou konstrukcí a jediné, co budete vnímat, bude ruch města pod vámi a hlasy holubů, kteří mají v nejvyšší části věže svá hnízda.

Spustit audio