Na Veliši stával významný hrad. Dnes je na něm věž, podle níž se zaměřují mapy

22. říjen 2015
Česko – země neznámá

Pokud projíždíte Českým rájem v okolí Jičína, nemůžete si nevšimnout kopce Veliš s věží na vrcholu. Na něm kdysi stával slavný hrad, později zde byl lom a dnes je na něm triangulační věž, jeden ze tří nejvýznamnějších trigonometrických bodů České republiky.

Hrad je prvně zmiňován roku 1316, kdy ho král Jan Lucemburský zastavil Půtovi z Frýdlantu. Poté ho vlastnilo několik významných rodů – Vartemberkové, Jiří Poděbradský, Trčkové, Smiřičtí. Po bitvě na Bílé hoře připadl jako konfiskát Albrechtovi z Valdštejna, který zde chtěl dokonce založit klášter.

Během třicetileté války hrad neúspěšně obléhali Švédové. Stejně jako většinu opuštěných hradů ho v 17. století císař preventivně zbořil, aby se v něm neusadili loupeživí rytíři. Zřícenina Veliše byla kromě rozebrání těžce poškozena i hlubokými lomy, které do roku 1879 doslova rozkrájely úbočí kopce. Těžil se tu čedič, z něhož se vydláždilo nejedno náměstí v okolí a ze zbytků hradu se postavil nejeden dům.

Z původního hradu zůstaly na Veliši jen části zdiva. A to i přesto, že hrad prý míval dokonce hlavní paláce a tři věže. O tom, jaká byla podoba hradu, se ale můžeme pouze dohadovat, dodnes se dochovaly jen romantizující kresby a obrazy. Žádné plány z jeho stavby ani přestaveb se nezachovaly.

Triangulační věž na vrchu kopce

Dnes stojí na vrchu Veliše cihlová triangulační věž, jeden ze tří nejvýznamnějších bodů v České republice, podle nichž se zaměřují mapy.

Dnes stojí na vrchu Veliše cihlová triangulační věž

Vyšlápnout na kopec může být za deštivého počasí náročnější, protože čedič je za vlhka kluzký a cesta na vrchol místy hodně příkrá. Nahoře zase musíte dát pozor, abyste nespadli do opuštěného lomu. Odměnou vám ale bude nádherný výhled do celého Českého ráje a ještě mnohem dál. Automobilem můžete z Jičína dojet do obce Podhradí a odtud se pěšky vydat na vrcholek kopce po turistické značce.

Spustit audio