Na veřejné jednání k bezpečnosti v Přerově se dostavily tři stovky občanů

23. červenec 2020

Uklidnit vypjatou atmosféru ve městě a informovat obyvatele o opatřeních, ke kterým vedení města v posledních dnech muselo přistoupit. To byl cíl veřejného projednání, které vpodvečer uspořádalo vedení přerovského magistrátu. 

Jednání o bezpečnosti a bezpečnostních opatřeních v Přerově

Na projednání se dostavilo zhruba tři stovky lidí. Pobouření, nejistotu a pocit strachu tam vyvolaly incidenty znesvářených rodin olašských Romů z minulého týdne, při kterých v centru museli zasahovat i těžkooděnci. Policie teď kvůli výtržnictví a poškozování věci prošetřuje deset lidí.

Pískot, tleskání i pobouřené hlasy. Obyvatele města incidenty nepříjemně zaskočily. Pan Pavel sem přišel kvůli svým dětem. „Mám čtrnáctiletou dceru, sedmiletého syna. Chodí po městě a mám o ně strach,“ říká pan Pavel. Znepokojená je i důchodkyně Jarmila Dohnálková. „Je mi to moc líto, protože se za Přerov stydím. Narodila jsem se tu, děti se tady narodily a já se za Přerov stydím,“ říká důchodkyně.

Jednání o bezpečnosti a bezpečnostních opatřeních v Přerově

Primátor Petr Měřínský z hnutí ANO přítomné informoval, že policie v současnosti prověřuje deset lidí, kteří se potyček v ulicích města měli účastnit. „Samozřejmě v této chvíli nevíme, jak to celé dopadne, ale trestněprávní řízení je zahájeno,“ uvedl primátor.

Už v pondělí zástupci romských rodin na společném jednání s vedením města přislíbili, že se konflikty v budoucnu nebudou opakovat. Přimět je k tomu mj. měl i tzv. olašský král, který za nimi do Přerova přijel. Přesto posílené policejní hlídky nepřetržitě hlídají centrum města. „Posílené hlídky budou určitě působit do doby, kdy to bude potřeba. Přesný termín vám neřeknu, situaci vyhodnocujeme,“ potvrzuje zástupce ředitele přerovské policie Ladsilav Sochr.

Krajská koordinátorka pro národnostní menšiny Renáta Ketnarová už začátkem týdne řekla, že věří, že se situace v Přerově brzo uklidní. „Jsem rodilá optimistka, musím věřit, že to dobře dopadne,“ dodala koordinátorka.

Primátor Petr Měřínský pak veřejné jednání zhodnotil. „Bylo to jedno z opatření, které jsme se rozhodli udělat ke zklidnění situace. Doufám, že každý t těch lidí, kdo dnes přišel, si z toho jednání něco odnesl,“ uvedl primátor.

Přesto více než třetina lidí odcházela předčasně. Taky paní Eva. „Mě to nebaví poslouchat, protože je to zbytečné. Nebylo zodpovězeno vlastně vůbec nic. Vize, jak by měl Přerov pokračovat, nebyla vůbec zodpovězena,“ říká obyvatelka.

Od září by v Přerově měla nově fungovat služebna policie, která je vyčleněná pro tzv. prvosledové hlídky. Sídlit bude v objektu vlakového nádraží.

autor: kra
Spustit audio