Na vlastní nebezpečí. Cedule s tímto textem se objevily v lesích kolem Hranické propasti

18. duben 2019

Pohyb v lesích v okolí nejhlubší sladkovodní propasti světa u Hranic není podle dendrologů bezpečný. Z jejich posudku vyplývá, že v tamní národní přírodní rezervaci Hůrka jsou téměř tři desítky uschlých či prohnilých stromů. Naklání nejen nad propastí, ale i nad vyhledávanou turistickou stezkou. Správa nedalekých aragonitových jeskyní už několik let marně žádá ochránce přírody, aby stromy pokáceli. Zatím ale marně.

S dendrologem Bohuslavem Kouteckým jsme po chodníku naučné stezky došli k Hranické propasti. On mi ukazuje nemocné stromy, které před dvěma lety barevně označil sprejem. Je jich přesně 27 a stojí tu dodnes. „Řada z těch stromů je nestabilních. Jsou buď napadeny hnilobou, nebo jsou suché. Mohly by spadnout do propasti nebo na stezku k propasti,“ říká Koutecký.

Na špatný stav stromů upozorňuje i správa nedalekých Zbrašovských aragonitových jeskyní.  „Setkáváme se pravidelně s tím, že učitelky ze základních škol nechtějí chodit s dětmi k propasti. Je tam řada přestárlých stromů, které hrozí pádem. Je tam nedostatečné zábradlí kolem ohlubně propasti, které by se mělo řešit. Na to jsme opakovaně poukazovali u Agentury ochrany krajiny a přírody bohužel zatím bezúspěšně,“

Správce rezervace Jiří Šafář z Agentury ochrany krajiny a přírody připouští, že pohyb turistů je v rezervaci v současnosti riskantní. Nechal tam proto vyvěsit cedule, které na to upozorňují. „Z hlediska zákona je to to minimální, co můžeme pro bezpečnost udělat,“ říká Šafář.

„Řekl bych, že je to alibismus, aby tam něco bylo, že kdyby se něco stalo, tak by o tom měli lidé vědět,“ říká šéf speleologické skupiny Hranický kras Michal Guba. V propasti vede odborný výzkum. Loni v říjnu z ní museli s pomocí jeřábu vytáhnout pětitunový buk, který se tam náhle zřítil. „Naštěstí se nikomu nic nestalo, krizová situace je to stoprocentně,“ dodává Guba.

Ochranáři teď kvůli vytěžení rizikových stromů jednají s vlastníkem rezervace, Lesy České republiky. „Budeme v této věci zahajovat správní řízení. Orgán státní správy lesů rozhodne, kdo ponese náklady spojení s odstraněním nebezpečných stromů,“ potvrzuje referent Lesů České republiky Roman Říha, který předpokládá, že dělníci s pilami by se tak v rezervaci mohli objevit na podzim.

autor: kra
Spustit audio