Na Vysočině žilo na konci loňského roku 30 tisíc cizinců, druhý domov v regionu našli lidé z Chile nebo Kalifornie

5. květen 2024 06:30

Ke konci roku 2023 žilo na Vysočině 30 tisíc cizinců, což je asi o dva a půl procenta méně než v předchozím roce, kdy vrcholila uprchlická vlna z Ukrajiny. Vyplývá to z nejnovějších dat Českého statistického úřadu.

V kraji jsou podle statistiků nejpočetnější skupinou Ukrajinci, občané Slovenska a Vietnamu. Na Vysočinu ale našli cestu i lidé z jižní a severní Ameriky. Jeden z nich si otevřel v Polné pizzerii.

„Na Vysočině jsem asi tři roky. Protože má přítelkyně je odtud z Polné. Protože odtud pochází její rodina, má skvělou partu přátel, kteří mě opravdu přivítali. A také je to Evropa,“ říká Chilan Sebastian Sanguineti. Z typicky českých činností si oblíbil pití piva.

„Zimy jsou trochu dlouhé a chladné, ale na tom nezáleží, je to překrásné místo na žití. Je bezpečné, čisté, velmi dobrý zdravotní systém,“ hodnotí. Z jižní Ameriky mu chybí v novém domově jen dlouho do noci otevřené obchody a surfování na moři.

K oceánu měl v životě blízko i rodák z Los Angeles Mike Morales. Na Vysočinu ho, stejně jako Sebastiana, přivedla jeho partnerka. „Je tady klid, hezká příroda. Jsem spokojený. Já jsem designer, můžu pracovat z domu,“ říká. V Jihlavě žije už osm let a v září doprovodí syna poprvé do školy.

Podle nejnovějších dat Českého statistického úřadu žije na Vysočině celkem 64 obyvatel ze Spojených Států Amerických. „Počty cizinců z amerického kontinentu jsou na Vysočině minimální. Je tady registrováno například 12 Kanaďanů, 29 Brazilců a 7 Chilanů,“ upřesňuje vedoucí oddělení informačních služeb krajské pobočky Českého statistického úřadu Jiří Teplý. „Dvacet dva a půl tisíce zaměstnaných cizinců a z toho téměř 1 900 osob má platné živnostenské oprávnění. Nejvíce cizinců pracuje v okresech Jihlava a Havlíčkův Brod,“ dodává.

V celorepublikovém měřítku patří  Vysočina počtem cizinců mezi nejméně osídlené regiony. Méně jich žije jen ve Zlínském a Olomouckém kraji.

Spustit audio