Na začátku září zahájí v Olomouci provoz nový kampus waldorfské školy. Na jedné adrese nabídne místa v mateřské, základní, střední i umělecké škole

24. srpen 2021

V olomoucké městské části Hejčín začne zanedlouho fungovat v Česku ojediněný kampus waldorfské školy. Součástí areálu, který dělníci postavili během několika měsíců, je mateřská, základní, střední i umělecká škola. Teď už má po kolaudaci. Zatím se ve třídách zabydlují učitelé a chystají vše potřebné, aby mohli prvního září přivítat své žáky.

Učebna v novém kampusu waldorfské školy v Olomouci

Třídní učitelka osmé třídy Jana Odevzdaná už ve třídě chystá lavice i židle, přitom mi vypočítává výhody nového waldorfského kampusu. „Těšíme se moc a děti se také těší. Nová škola už byla dlouho v plánu. Budeme mít nové toalety, i novou jídelnu, tak se těšíme,“ říká učitelka.

Mezi řemeslníky a úřednickými lejstry kmitá ředitelka školy Monika Machytková. „Od září naplníme 9 tříd základní školy a také otevřeme první třídu lycea. Základní škola má kapacitu 180 žáků, střední škola má kapacitu 120 studentů, ale tím, že otevíráme první třídu, budeme mít 25 nových studentů,“ popisuje ředitelka.

Velký zájem je o místa v mateřince. „Došlo k tomu, co jsme nepředpokládali. Mysleli jsme si, že budeme působit pouze na jedné adrese, ale zjistili jsme, že už teď je areál pro mateřskou školku malý. Zůstáváme na dvou adresách, jedna školička zůstane U botanické zahrady, druhá bude na Tomkově ulici,“ pokračuje Machytková.

V areálu je také místo pro základní uměleckou školu. „Základní škola Fantazie má kapacitu 120 dětí, v současné době máme 80 studujících žáčků,“ dodává ředitelka.

Hlavním krédem waldorfského školství je podle Moniky Machytkové vzdělávat dítě jako komplexní bytost. „Nejde nám jenom o rozumovou stránku, ale jde nám také o vůli a cit. Věříme, že tohle jsou nezbytné složky bytosti. Aby člověk mohl žít šťastný a spokojený život, musí se rozvíjet komplexně,“ uzavírá ředitelka.

Kampus waldorfské školy v Olomouci vznikl během tří měsíců a stál zhruba 160 milionů korun. 35 milionů získala škola jako dotaci, zbytek pokryl úvěr i peníze ze soukromých zdrojů.

autor: bam
Spustit audio