Na zahajovacím koncertu 74. sezony se představil nový šéfdirigent Moravské filharmonie

26. září 2019

Poslední čtyři roky vedl operu Národního divadla moravskoslezského. A taky brněnský sbor Kantiléna. Dnes se sedmatřicetiletý brněnský rodák Jakub Klecker poprvé představí publiku olomoucké Moravské filharmonie coby nový šéfdirigent. Pro tento jedinečný okamžik si vybral díla svého oblíbence Bohuslava Martinů, ale také Antonína Dvořáka a Josefa Suka. 

Nástup do funkce šéfdirigenta Jakuba Kleckera oznámí známé fanfáry pochodu V nový život Josefa Suka. „Chtěl jsem určitě vstoupit rázně s velkým energetickým nábojem, s velkou touhou, aby pro nás to, co děláme, bylo poslání a plnohodnotně nás to naplňovalo,“ říká Klecker.

Do nové funkce tak chtěl Jakub Klecker vstoupit s jistým důrazem a rozhodností téměř sportovní, Sukův pochod je totiž sokolskou hymnou. I když právě typické fanfáry dokomponoval Josef Suk dodatečně. Bohuslav Martinů také není ve výběru inauguračního koncertu náhodně. Patří totiž ke Kleckerovým oblíbencům.

Jakub Klecker nastupuje po dlouholetém šéfdirigentovi Moravské filharmonie Petru Vronském. Zatím si užíval jako dirigent především operní tvorby. Teď to prý bude příjemná změna. Inaugurační koncert patří mezi stěžejní okamžiky každého dirigenta. Jak ho bude prožívat Jakub Klecker? „Budu netrpělivě čekat až se dostaví okamžik začátku zahajovacího koncertu,“ říká Klecker.

Žádné rituály nemá, ale věří v sílu a energii, která se v důležitých okamžicích přelévá mezi dirigentem, orchestrem a posluchačem. Trémista prý není, určité jiskření před vystoupením cítí, ale jak už nastoupí před orchestr, užívá si atmosféry plnými doušky. Málokdo si uvědomuje, že dirigování je i vcelku velký fyzický výkon. Proto se ptám i na to, jestli dirigentův žaludek snese před večerním koncertem večeři. „Bývaly doby, kdy jsem nebyl před koncertem schopen pozřít jídlo. Teď si s chutí dám nějaké lehčí jídlo. Mám rád třeba banány, dodají mnoho energie i o pauze,“ přiznává dirigent.

A jak to má dirigent Jakub Klecker s taktovkami? I na ten dnešní inaugurační koncert prý zůstane u klasiky. „Používám několik taktovek, které jsem si pořídil v minulých letech. Používám bílé sklolaminátové. Je u nich důležité, aby byly odlehčené,“ popisuje Kecker.

Inaugurační koncert Jakuba Kleckera zahájí sezonu Moravské filharmonie dnes v 19 hodin v sále Reduta. První část si budou moct poslechnout i lidé na olomouckém Horním náměstí za doprovodu velkoplošné grafické vizualizace. Repríza koncertu začíná ve stejný čas a na stejném místě o den později v pátek 27. září.

autor: bam
Spustit audio