Na zahraniční misi do Mali se chystají vojáci z Hranic

15. září 2016

Kosovo, Afghanistán, Bosna – to jsou místa, kde čeští vojáci v rámci zahraničních operací působí nejčastěji. Vojáky z Hranic ale teď pod hlavičkou Severoatlantické aliance čeká mise v Africe, konkrétně v Mali.

Ze země právě vstává svobodník Radek. Přistál na ní takovým víceméně řízeným pádem. Přesto ale tvrdě. „Snažíme se spolu zacházet tvrdě, ale někdy to prostě nejde,“ říká svobodník Radek.

Čtyřicet vojáků by do Mali mělo odletět začátkem března. Téměř polovina z nich budou úplní nováčci. Mezi nimi i svobodník Karel Šerý, který vojenskou uniformu oblékl teprve před sedmnácti měsíci.

„Je to obrovská čest, že tak můžu sloužit vlasti a plnit rozkazy, jak Armády České Republiky, tak potažmo našich aliančních spojenců a Evropské unie,“ dodává s nadšením Karel Šerý.

„Samozřejmě, že určité riziko to může mít, ale já v tom naopak vidím impulz, který ti noví dostanou. A budou mít chuť pro tu armádu pracovat mnohem více, když zjistí, že ten výcvik už na začátku k něčemu je. A že hned na začátku dostanou takovou šanci dostat se do zahraničí,“ uzavírá velitel Bedřich Hýža.

Vojáci z Hranic cvičí bojová umění
autor: kra
Spustit audio