Na základní škole v Pardubicích se prohnuly stropy, statik zakázal vstup do učeben

3. září 2018 13:10

Ne všude ale usedly děti do lavic svých škol. Třeba Základní škola Studánka v Pardubicích dnes nepustila děti do učeben v prvním poschodí všech pavilonů. Zakázal to statik, a to kvůli špatnému stavu stropních konstrukcí.

Ukázalo se to při prázdninových opravách učeben. Podle magistrátu stavbaři zjistili, že stropy mezi prvním patrem a přízemím jsou prohnuté a neodpovídají bezpečnostním normám. Škola teď řeší, jestli bude nutné neprodleně zahájit opravu.

Zákaz na poslední chvíli

Vedení školy tvrdí, že pokyn k uzavření učeben přišel z magistrátu. Nabízí se otázka, proč až v pátek, pár dní před zahájením školy. Podle ředitele Filipa Patleviče čekali na to, co řekne statik. Tento výsledek ale Patlevič  nepředpokládal.

Děti z druhého stupně zahájily školní rok v náhradních prostorách, do tříd v prvních patrech budov nesmějí. Rozhodnutí přišlo v pátek, šok to byl pro mnohé rodiče i pro ředitele Filipa Patleviče:  „Od zítřka jsem vyhlásil ředitelské volno až do pátku pro 2. stupeň, u kterého to asi dopadne tak, že od příštího týdne bychom pro ně našli náhradní prostory na Základní škole Dubina. Záleží na vyjádření statika.“

Mezitím by měly magistrát a škola dostat oficiální posudek od statika, to bude nejspíš zítra, a ten řekne, co dál. Podle magistrátu jsou ve hře dvě varianty. Buď dočasné podepření stropů a během příštích letních prázdnin oprava, druhá varianta počítá s opravou ihned, pokud statik řekne, že jsou stropy v havarijním stavu.

Preventivní opatření se týká čtyř školních budov. V jejich přízemí ale zákaz vstupu neplatí, děti z prvního stupně tak výuku zahájily běžným způsobem a nic se pro nemění.

Základní škola Pardubice - Studánka je částečně uzavřená kvůli statice stropů
autor: Ondřej Wolf
Spustit audio

Související