Na zámku Třemešek vznikne komunitní centrum. Kvůli požáru střechy se přestavba prodraží

4. září 2018

Do přestavby zámku Třemešek v Dolních Studénkách na Šumpersku na obecní komunitní centrum a malometrážní byty se dělníci měli pustit už o prázdninách. Několik dní před jejich nástupem zachvátil v červenci střechu zámku požár. Plánovaná rekonstrukce se tak rozrostla.

Právě jsem vešla do budovy zámku Třemešek a procházím jednotlivými místnostmi. Na zdech je vidět oloupaná omítka, někde dokonce plíseň. Stejně tak je poškozené linoleum na podlaze. Když se vydám po schodech do horní části zámku, kde nedávno vyhořela střecha, v rozích vidím vlaštovčí hnízda.

„Nejprve se budeme věnovat střeše, aby se zabránilo zatékání, a potom se budeme věnovat pracím uvnitř v budově,“ říká Marek Hončík ze stavební firmy. Stojíme v prostorách půdy a nad námi jsou ohořelé trámy. „Dělají se tu nová okna, nová fasáda, nová střecha a dělají se nové rozvody instalací, to znamená elektro, voda, topení,“ dodává.

Rozhlíží se tu i projektant Jiří Frys. „Ten objekt je v dost žalostném stavu, vlhké zdivo. Zřejmě ten záběr výměny konstrukcí se bude muset ještě zvětšit. Škody vznikly jednak během požáru a jednak vlivem vody při hašení, takže ten zásah bude dost zásadní,“ komentuje.

Opravy první etapy by měly být hotové v polovině příštího roku.

autor: sol
Spustit audio