Na zámku v Javorníku zahajují o Velikonocích sezónu. Na letošek chystají bohatý program i řadu oprav

30. březen 2018

Generální úklid už mají zaměstnanci zámku v Javorníku na Jesenicku za sebou. Kvůli mrazům ale nestihli umýt všechna okna. Práci tak budou dohánět během návštěvní sezóny. Ta startuje právě dnes mimořádnými velikonočními prohlídkami. Svátečně vyzdobit celý zámek přitom dalo personálu zabrat.

Dlouholetou průvodkyni Janu Bradovou jsme zastihli u žehlicího prkna. Rovná ubrousky a dečky pod květiny. Prvních návštěvníků už se nemůže dočkat. „Přes zimu je tady takové smutno. Jsme zvyklí na ten shon a přes zimu je tu mrtvo,“ říká.

Vzápětí přichází technický pracovník zámku Milan Skála a společně s průvodkyní zamíří do třetího patra, aby na okna rozvěsili dlouhé závěsy. Slunce totiž historickému nábytku vůbec neprospívá. „Dřevo by nestejnoměrně stárlo, byly by na něm fleky,“ vysvětluje Skála.

Skupina dalších pracovnic chystá květinové vazby pro velikonoční prohlídky. Zuzana Tonhauserová právě dokončuje kytici do hostinského pokoje. „Práce je to docela zdlouhavá. Máme chryzantémy, upolíny, karafiáty, lilie, růžičky. Letos budeme zdobit ještě pavími brky,“ popisuje.

Do výzdoby se zapojila i kastelánka Kateřina Danielová. „Máme pávy už čtvrtým rokem a letos teprve poprvé shazovali peří,“ dodává. Sehnat kvalitní tým průvodců není podle ní snadné, a tak si ho zajistila s předstihem, už na začátku roku: „Já to vždycky obsazuju leden, únor, abych měla jistotu, že na tu sezónu budu mít pracovníky, takže už máme plný stav.“

Noční prohlídky i letní kino

I letos má pro návštěvníky v plánu řadu bonusů. Kromě kostýmovaných a nočních prohlídek, třeba i letní kino na nádvoří. Hned jak dovolí počasí, vrhnou se dělníci dokončit opravu střechy. Kastelánka ale připravuje i další investice. „Připravujeme podklady, protože se chystáme opravovat nádvoří, k tomu chceme zahrnout i restaurování kovových prvků, litinových prvků, bran, plynových lamp. A pak ještě před samotnou realizací chceme roztahat po nádvoří sítě,“ vyjmenovává kastelánka.

Po nádvoří by chtěla nechat zrekonstruovat zadní trakt zámku a vybudovat v něm multifunkční sál. Kdysi v něm měli vratislavští biskupové své muzeum.

autor: aja
Spustit audio