Na zámku v Náměšti nad Oslavou mají největší sbírku tapisérií. Každá má svůj příběh

17. srpen 2018
Česko – země neznámá

Nemusíte být pravověrnými fanoušky belgických a francouzských gobelínových dílen, abyste docenili krásu tkaných koberců. Obsáhlou a efektní sbírku tapisérií najdete na zámku v Náměšti nad Oslavou, kde je součástí nejstarší prohlídkové trasy reprezentačních prostor.

Na kopci nad Náměští nad Oslavou stál ve středověku gotický hrad. Jeho pozdější majitelé Žerotínové ho přestavěli na renesanční zámek. Největšího rozvoje dosáhlo sídlo i celé panství za vlády Haugvitzů. Zámek v Náměšti nad Oslavou jim patřil až do druhé světové války. Poté jim byl majetek zabaven, stal se majetkem československé vlády a sloužil jako letní sídlo prezidenta na Moravě.

„Když později v 50. letech přestal sloužit prezidentovi, rozhodla státní památková správa, že v zámku bude vystavena ucelená kolekce tapisérií,“ říká kastelán Marek Buš. Dubové obložení se panu prezidentovi nelíbilo, zdálo se mu nabubřelé a buržoazní, nařídil proto nalíčit stěny na bílo. Na ně se potom výborně hodila zmíněná sbírka tapisérií, která pochází z manufaktur v Belgii a ve Francii. Mapuje vývoj gobelínových dílen od poloviny 16. do poloviny 19. století. „Jsou to špičkové věci,“ dodává Marek Buš.

Nejstarším gobelínem je takzvaná verdura utkaná v polovině 16. století v belgických dílnách. Před několika lety byl gobelín restaurován. Dnes při prohlídkách nadchne zejména děti, protože je plný známých lesních a domácích zvířat.

Gobelíny zdobí všechny sály nejstarší prohlídkové trasy reprezentačních prostor. O každém by se dalo dlouze povídat, ke každému existuje příběh. „Tady v Amorově sále například vidíme krásný příklad barokní gobelínové tvorby. Tyto dva pocházejí z Bruselu, byly utkány kolem roku 1630 a mají mytologický námět o Amorovi a Psýché,“ popisuje kastelán.

Zrestaurovaná terasa nabízí pohled na celé město

Zimní zahrada na rozlehlé terase je nejvýraznějším prvkem jihozápadní stěny. Byla dlouho uzavřená. Dlažba se rozpadala a nebylo ji možné odvodnit, protože celá stěna nejvíce trpí povětrnostními vlivy. Až při restauračních pracích se našly zbytky původní dlažby, která byla známa z fotografií.

Druhou část prohlídkové trasy oživuje kompletní přehlídka stolování z doby Haugvitzů

„Našli jsme topný kanál, kterým se zahrada vytápěla. Ve sklepě jsme objevili litinový rošt, který topný kanál zakrýval. Dlažbu jsme nechali vyrobit a odlít i litinový rošt, takže zahrada je nyní v původním stavu a je také přístupná návštěvníkům. Ten pohled jim nemůžeme upřít, je to nádherné místo s výhledem na město, je odsud vidět až na leteckou základnu, odkud startují vrtulníky,“ usmívá se Marek Buš.

Druhou část prohlídkové trasy oživuje kompletní přehlídka stolování z doby Haugvitzů. Na zámku se dochovalo ke stolování téměř vše – kompletní jídelní sady, příbory, mísy, poháry, ubrousky s vyšitými monogramy zdejších pánů, a podobně. Zámek nejprve předměty zapůjčoval na jiná sídla, ale protože jsou všechny místní a původní, nakonec se rozhodli dopřát návštěvníkům pohled na prostřené tabule jako za starých časů.

„Máme tady svačinu pánskou v loveckém duchu, kdy stůl zdobí porcelánové figurky s loveckými motivy, na druhé straně je svačina dámská, odpolední, kde nechybí ani oblíbený dezert charlotta z dezertních piškotů. Je tu prostřeno ke snídani jak pro bohaté šlechtice, tak pro chudé služebnictvo,“ ukazuje prostřené stoly kastelán.

Podle fotografií jsou na stolech komplikovaně složené metodou pokus omyl látkové ubrousky. Nejvíce vyniknou na závěrečné svatební tabuli prostřené ve stříbře a křišťálovém skle. Tabuli dominuje obrovská labuť. Expozice stolování měla být dočasná, ale po třech letech má stále u návštěvníků úspěch. Na prohlídkové trase proto stále zůstává.

https://www.zamek-namest.cz/cs

autor: dak
Spustit audio

Spolupořadatel

Kalendář

Neděle 2. 9.
13:00–  14:00
Velké finále Hradozámeckého léta
Přímý přenos vyhlášení vítězů fotografické soutěže Hradozámeckého léta

Partneři