Nabízíte zboží na různých webových portálech? Pozor na falešné zájemce, kteří umí vyluxovat účet

3. říjen 2022 14:46

Kriminalisté z Olomouckého kraje řeší stále častěji nový typ podvodů na internetu. Jedná se o tzv. reverzní podvody. Poškozenými jsou lidé, kteří nabízí různé zboží na webových portálech. Místo toho, aby jim peníze za prodej zboží na účtech přibývaly, naopak z nich mizí. Od začátku roku policisté evidují zhruba stovku těchto případů se škodou převyšující šest milionů korun.

Na nedostatek práce si Radek Otáhal vedoucí oddělení kybernetické kriminality na krajském ředitelství v Olomouci rozhodně stěžovat nemůže. „Ta kriminalita páchaná na internetu má aktuálně vzestupnou tendenci, takže zaznamenáváme případy prakticky denně,“ konstatuje.

Spousta lidí se co se týče internetového prostředí, chová relativně nezodpovědně, tvrdí Otáhal. Poskytují své identifikační údaje i údaje o svém bankovnictví. To je právě případ tzv. reverzních podvodů. Pachatelé při nich kontaktují prodávajícího a předstírají zájem o zboží, které nabízí k prodeji. Přesměrují jej pak na podvrženou platební bránu a tam on vyplní ve většině případů veškeré přihlašovací údaje k elektronickému bankovnictví. Mnozí si vůbec neuvědomí, že se stávají obětí podvodu.

Poskytujte jen číslo bankovního účtu

„Namísto finančního profitu dochází k odčerpání finančních prostředků poškozených a způsobení reálné škody, která bývá kolem několika set let,“ doplňuje Otáhal.

Jediný údaj, který má prodávající kupujícímu sdělit je číslo jeho bankovního účtu. „Každý další údaje k internetovému bankovnictví je navíc a ba naopak by to mělo být pro prodávajícího jakýmsi alarmujícím prvkem, že asi něco nemusí být v pořádku,“ upozorňuje policejní mluvčí Jiřina Vybíhalová.

Preventivní akce „Nepindej“

Policie spolu s českou bankovní asociací proto aktuálně připravila preventivní akci s názvem Nepindej. Jejím cílem je představit lidem rizika, které na ně číhají v on-line prostoru. Na webu akce si lidé můžou udělat i interaktivní test, který je seznámí s nejčastějšími kybernetickými podvody.

Chcete mít zprávy (nejen) z vašeho kraje pořád při ruce? Odebírejte Zprávy ČRo Olomouc ve svých podcastových aplikacích Můj Rozhlas, Spotify, Google Podcast nebo Apple iTunes.

Spustit audio