Nad Hrádkem ve Slezsku roste Alej Dobra. Dovede vás až k půvabné zvoničce svatého Izidora

30. duben 2024

Z dobrých nápadů se rodí dobré věci. Někdy dokonce celé aleje. Přesně takovou Alej Dobra byste našli na kopci nad slezskou obcí Hrádek, cestou na Filipku. Roste v ní jednačtyřicet jabloní krajových odrůd, jedna hrušeň a jeden javor klen. Alej je symbolem pospolitosti místních obcí. Každá z nich zasadila jeden strom.

A kousek pod alejí stojí zvonička svatého Izidora. S nápadem zatraktivnit turistickou stezku z Hrádku na Filipku přišli manželé Anna a Jaroslav Rychtárkovi. Ti v tomto klidném horském koutu žijí a provozují nedalekou chatu Hrádek.

Nejprve se pustili do budování zvoničky. Tím splnili slib, který dali sami sobě, když před třemi desítkami let opustili Karvinou a šli na jednu z nedalekých horských chat. Své problémy pak řešili u malé lesní kapličky. A nyní chtěli vytvořit podobné místo, kde by se rádi zastavovali jak místní, tak turisté. Což se podařilo.

Zvonička stojí už od roku 2012. Její zvon zní jásavě do kraje. A lidé si mohou odpočinout buď přímo u ní, anebo na balvanech se znameními zvěrokruhu, které jsou rozmístěny v jejím okolí. Svatý Izidor pak ochraňuje všechny zemědělce, děti a rodiny. Také proto si sem snoubenci přijíždějí říci své Ano a občas se tady koná i mše.

Zvonička sv. Izidora je romantická za každého počasí

Tím však plány manželů Rychtárkových neskončily. Přemýšleli, čím ještě vylepšit další část pozemků, která jim na kopci patří. A přišla na to paní Anna. Vysázíme netradiční alej, jako poctu dobrým lidem, kteří tady žijí.

Tajemná socha světce se zvonkem plnícím tajná přání

Sázet se začalo v listopadu 2014. Každý starosta jedné z obcí na Jablunkovsku si vylosoval konkrétní strom, který pak zasadil. Každý další rok přibydou další tři jabloně starých krajových odrůd. Ty už sází člověk, kterého nominují právě starostové a který se nějakým způsobem zasadil o dobro a rozvoj svého kraje.

Stromky na větrném kopci sice rostou pomaleji, než v údolí, ale vhodně zvolené staré krajové odrůdy jabloní a také jedné hrušně drsnější podmínky zvládají dobře. Starší stromky tak už rodí. A nejvíce jablek prý loni bylo na jabloni jeptišce.

Turisté mohou v aleji v klidu posedět na lavičkách mezi stromy, ochutnat jejich plody a ještě si přečíst tabulky, ze kterých se dozvědí vše o konkrétním stromku a také který dobrý člověk jej vysadil.

Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.