Nad stavbou národního olympijského centra v Prostějově visí otazníky

13. září 2015

Ještě před prázdninami to vypadalo, že stavba Národního olympijského centra v Prostějově je na spadnutí. Zastupitelé odhlasovali vznik potřebného spolku. Po třech měsících je ale vše jinak.

Dopis z ministerstva školství ukázal, že olympijská centra nejsou v popředí zájmu. A na prostějovské radnici to kvůli centru vře mezi koalicí a opozicí.

Při červnovém schvalování spolku Prostějov olympijský, který je pro stavbu centra stěžejní, tvrdili radní zastupitelům, že vše musí proběhnout do konce srpna.

Ministerstvo poté mělo poskytnout dotaci sto milionů korun. Opozice se na věc dotázala přímo ministerstva a z odpovědi je jasné, že stavba dalších center zatím není prioritou.

„Z té odpovědi ministerstva školství se jasně uvádí, že žádná jednání ve věci neproběhla, že se nejednalo o záležitosti národního olympijského centra ve smyslu jeho vybudování, pokud to parafrázuji,“ uvedl František Filouš z hnutí ANO. Podle radnice ale jednání budou pokračovat a situaci jen zkomplikovala například výměna ministrů.

„Mechanismus běží dál. Ten termín se posunul nikoliv naší vinou, ale dalšími jednáními, takže teď není stanoven pevný termín. Nevím, co k tomu víc dodat,“ reagoval náměstek primátora Jiří Pospíšil z hnutí Pévéčko.

Olympijské centrum přitom v Prostějově chtějí všichni. Někteří z obyvatel dokonce v červnu demonstrovali před radnicí.

„Moje vnučka hraje volejbal, tak bych chtěla, aby naši prostějovští opoziční poslanci schválili to centrum, aby mohla naše mládež dělat, co ji baví. Sportovat,“ řekla Alena Šrubařová.

Ani opozice se netají tím, že proti stavbě nic nemá. Vadí jí především nedostatek informací ze strany vedení radnice.

autor: tas
Spustit audio