Nadace Hatikva Josefov. Nová vláda v Izraeli. Den Jeruzaléma.

17. květen 2020

Česká židovská nadace Hatikva Josefov pomáhá během koronavirové krize u nás i ve světě. V magazínu Šalom alejchem přineseme podrobnosti. Poté komentujeme situaci v Izraeli, kde  vznikla takzvaná „nouzová vláda národní jednoty". A vysvětlíme, co znamená Den Jeruzaléma, který připadá na 22. května.

V magazínu Šalom alejchem představíme pozoruhodnou iniciativu zakladatele české židovské nadace Hatikva Josefov Aarona Günsbergera. Tato nadace pomáhá během koronavirové krize u nás i ve světě. Do New Yorku měsíčně posílá 150 kilogramů ochranných pomůcek např. masky nebo obličejové štíty. Ty jsou určeny nejen Židům, ale všem zaměstnancům nemocnic nebo policie. Do pomoci se zapojily soukromé firmy a odborná pracoviště ČVUT. Se zakladatelem nadace Hatikva Josefov Aaronem Günsbergerem natáčela Terezie Jirásková.

Komentujeme politickou situaci v Izraeli. Tamní občané šli během posledního roku třikrát k volbám, ale vláda vznikla až teď - v době epidemie koronaviru. Je to takzvaná „nouzová vláda národní jednoty“ strany Likud Binjamina Netanjahua a aliance Modrobílá Benyho Gance. Předcházela jí složitá jednání a završilo ji rozhodnutí Nejvyššího soudu, podle kterého může Netanjahu v čele vlády stát, přestože je obžalován z korupce, podvodu a zneužití důvěry a už 24. května mu začíná soud. Podrobnosti přinese Gita Zbavitelová.

Na pátek 22. května, který letos odpovídá 28. ijaru hebrejského kalendáře, připadá Den Jeruzaléma. Jak podotýká Leo Pavlát ve svém komentáři, Jeruzalém je pod vlivem médií vnímán hlavně jako palčivé politické téma. Z hlediska judaismu má však především význam náboženský. V magazínu Šalom alejchem vysvětluje pozoruhodný příběh města Jeruzaléma, tak, jak se klene přes několik tisíc let.

Uslyšíte také aktuality z židovského světa a ukázky židovských songů.

Magazín Šalom alejchem moderuje Tomáš Töpfer.

autoři: Tvůrčí skupina publicistiky - náboženské vysílání , Leo Pavlát
Spustit audio