Naděje na olympijské centrum v Prostějově ještě nevyhasla

20. leden 2016

Na prostějovské olympijské centrum ve státním rozpočtu nejsou peníze. Plány však může zachránit dotace z ministerstva, o které mohou v Prostějově zažádat do konce ledna.

Ve státním rozpočtu pro tento rok chybí stomilionová položka na stavbu olympijského centra v Prostějově. To měli využívat mladí tenisté a volejbalisté.

Pro stavbu poskytla pozemky prostějovská radnice. Teď věří, že projekt dosáhne na dotace z ministerstva školství, mládeže a tělovýchovy a stavět se tento rok začne. Výsledek se dozví v únoru.

Mladí tenisté navštěvují sportovní třídy základní školy na Melantrichově ulici. Mezi nimi i čtrnáctiletý Martin Vondrák, který se kvůli rozvíjení svého sportovního talentu přestěhoval až z Jihlavska. Pro svůj úspěch dělá maximum: „Trénuju od pondělí do pátku, každý den dvě až tři hodiny.“

Podmínky však nejsou vždy ideální. „Samozřejmě, že ke kvalitní sportovní přípravě potřebujeme odpovídající zázemí. Máme možnost v letních měsících využívat naše dva antukové tenisové kurty, které jsou součástí našeho sportovního areálu. Bohužel v zimních měsících je situace problematičtější, kdy tělocvična není pro výuku tenisu zrovna ideální. Ty prostorové podmínky nejsou vyhovující,“ vysvětluje ředitel školy Roman Pazdera.

Plánované olympijské centrum může podle něj škole pomoci. Prostějovská radnice ještě v říjnu loňského roku považovala jeho stavbu za hotovou věc. Dnes sociálnědemokratická primátorka Alena Rašková přiznává, že se objevil problém: „Ve státním rozpočtu s olympijským centrem počítáno není.“

Společně s Olomouckým krajem a Tenisovým klubem Prostějov požádá ministerstvo školství o dotaci. „Ministerstvo školství vypsalo dotační program. Žádosti se podávají do konce ledna. Tudíž nejdříve od poloviny února budeme vědět, jak to bude s centrem dál. Pokud by však peníze z dotací nebyly, výstavba haly se neuskuteční,“ přiznává Rašková.

autor: tas
Spustit audio