Nádrž na dešťovou vodu je řešením i tam, kde studny na polévání nestačí

21. červenec 2018

Nádrž na dešťovou vodu je nejen příspěvkem v boji proti suchu, ale v některých lokalitách i jednou z možností, jak si zajistit dostatek vody pro zahrádku a někdy i pro dům.

Používat na zalévání pitnou vodu je nejen neekologické, ale i drahé. Podobné to už začíná být i s využíváním pitné vody na splachování toalet. Problémem může být i zásobování vodou tam, kde není obecní vodovod a vybudování studny s dostatečnou zásobou vody i  pro užitkové účely může být nákladné.

I proto se stále více objevují domácnosti, které pro tyto účely využívají dešťovou vodu. Když pomineme obligátní sudy a barely na sběr vody pod okapy, objevují se v poslední době i systémy sofistikovanější využívající podzemní nádrže na vodu.

 

Budování podzemních nádrží na schraňování dešťové vody podporuje i stát pomocí dotací. Ty mohou v obcích, kde je problém se suchem, pokrýt část investice, která není malá.

Podzemní nádrže na vodu mají neskonalou výhodu v tom, že zadržují vodu po celý rok, nejsou ovlivněny mrazem a voda v nich se nekazí vlivem slunečního světla. Jejich nevýhodou jsou vyšší pořizovací náklady a potřeba instalace dalších obslužných zařízení.

Existují dva druhy podzemních nádrží. Plastové a betonové. Betonové nádrže jsou buď vybetonovány na míru, nebo vytvořeny z prefabrikátů.

Plastové nádrže jsou rovněž dvojího druhu. Některé je nutné obetonovat, jiné jsou samonosné a je možné je po instalaci hned zasypat štěrkem a zeminou.

 

autor: kbz
Spustit audio