Nadšenci na kopci Háječek nad Svébohovem dokončují novou rozhlednu. Vysoká je 30 metrů

11. září 2021

Kopec Háječek mezi obcemi Svébohov a Zborov na Šumpersku by se měl stát novým turistickým lákadlem. Na jeho vrcholu dělníci staví třicet metrů vysokou rozhlednu. Za investicí stojí za ní spolek nadšenců Jamapa.

„Na ten nápad jsem přišel asi před třemi lety. Velkou výhodou bylo, že nějaký osvícený starosta Zborova to dal do územního plánu. Takže ta rozhledna tu byla naplánována, ale nebyla provedena,“ popisuje pod novou rozhlednou na kopci Háječek hlavní iniciátor její stavby, svébohovský patriot a předseda spolku Jamapa Pavel Odstrčil. „Rozhledna je vysoká 30 metrů, má 9 pater a je vyrobena hlavně z pozinkovaného železa. Vypadá to krásně,“ ukazuje Osdtrčil.

Nová rozhledna u Svébohova

V tuto chvíli ještě dělníky čekají dokončovací práce, teď je na příklad na řadě svařování. „svařujeme postranní áčkové konstrukce. Bude to ještě na celý týden. Až se to svaří, tak uvidíme podle zakázky, co budeme dělat dál. Budeme se snažit být co nejdříve hotovi,“ popisuje stavbyvedoucí Adam Žídek.

Kdy budou moct na rozhlednu vystoupat první návštěvníci, nechce zatím Pavel Odstrčil předjímat. Doufá ale, že příliš dlouho čekat nebudou. „Myslím si, že bude vidět od Litovle až na druhou stranu na Suchý vrch. Už teď je vidět Praděd, takže ten rozhled bude velký,“ říká Odstrčil.

Na rozhlednu na Háječku se návštěvníci budou moct vydat pěšky ze Svébohova nebo z opačné strany ze Zborova. Povede je nedávno vyznačená žlutá turistická značka.

Spustit audio