Napadli mladého Roma, teď jsou ve vazbě

8. březen 2004

JESENÍK - Dva mladíci podezřelí útoku na třiadvacetiletého Roma jsou ve vazbě. Případ se odehrál minulou středu na autobusovém nádraží v Jeseníku. Od pátečního večera vyšetřovatelé oba muže vyslýchali. V neděli skončili Martin Jaš a Petr Blajze z rozhodnutí jesenického státního zástupce ve vazbě...

"Jsou podezřelí z trestného činu ublížení na zdraví, výtržnictví a hanobení národnosti, rasy a přesvědčení," řekla Českému rozhlasu mluvčí jesenické policie Natálie Orlová.

Rodina napadeného má nyní strach o svůj život. Lukáš Tokár se nejvíce bojí pomsty. Stejně jako jeho matka Ivana se ale kvůli rasovému útoku rozhodně nechtějí stěhovat jinam. "Se skinheadama jsem nikdy problémy neměl - až teď," uvedl mladík. "Asi jsem se jim nelíbil nebo se chtěli pobavit. Bojím se, že v tom budou pokračovat. Utíkat někam do ciziny kvůli tomu ale nebudu, narodil jsem se tady," dodal.

Oba mladíky čeká také soud za dřívější napadení romských manželů. Oba obvinění loni společně s dalším mužem údajně v opilosti zranili romskou ženu kamenem do oka a jejího manžela pořezali. Jesenický soud je za to v lednu potrestal tříletou podmínkou. Rozsudek ale byl zrušen a soud bude kauzu znovu projednávat.

SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY:
Romové: Podmíněné tresty za rasově motivovaný útok? Nikdy! (15.01.2004)
Za napadení Romů dostali tříletou podmínku (05.01.2004)
Začíná proces s mladíky, kteří napadli romský manželský pár (05.01.2004)

autoři: aja , sra
Spustit audio