Napoleonská vojska se o víkendu vydala na tradiční pochod z Dřevohostic do Bystřice pod Hostýnem

6. listopad 2023 07:45

Na svůj každoroční dušičkový pochod se vydali z Dřevohostic na Přerovsku příznivci vojenské historie z dob napoleonských válek.

V dobových uniformách rakouské armády, francouzského regimentu, ale taky ruských myslivců zamířili v sobotu do Bystřice pod Hostýnem.

Těsně před odchodem účastníci nastoupili u památníku, jenž připomíná 150 vojáků, kteří ve zdejším lazaretu zemřeli po bitvě u Slavkova. Padesát je jich pohřbeno na místním hřbitově, ostatní v okolí Dřevohostic.

„Smyslem toho dušičkově pochodu, který letos děláme už zhruba podvanácté, je propojit dvě místa, kde byly po bitvě u Slavkova zřízeny vojenské špitály – v Dřevohosticích a v Bystřici na zámku. Takže smyslem v čase dušiček není ukazovat nějakou bitvu, ale vzpomínat na zemřelé jednak z té doby a jednak na naše kamarády, který už nejsou mezi námi,“ vysvětluje Radmil Tomčík, předseda pořádajícího Klubu vojenské historie francouzského císařství.

Tažení napoleonských vojáků se nekonalo jen v sobotu, ale pokračovalo i v neděli. Vydali se z Bystřice pod Hostýnem do Holešova, kde se koná historická rekonstrukce vojenského ležení.

Chcete mít zprávy (nejen) z vašeho kraje pořád při ruce? Odebírejte Zprávy ČRo Olomouc ve svých podcastových aplikacích Můj Rozhlas, Spotify, Google Podcast nebo Apple iTunes.

Spustit audio