Národní potravinová sbírka pomůže lidem v nouzi. V Olomouckém kraji se zapojilo 47 prodejen

10. listopad 2018

Paní Eva zůstala sama se čtyřmi dětmi. Na nájem jí peníze nestačily. Na ulici ale naštěstí neskončila, útočiště našla v azylovém domě v Prostějově. I lidem s takovým osudem pomůžete, když dnes přispějete potravinami či drogérií do národní potravinové sbírky. V Olomouckém kraji se do ní zapojila téměř padesátka marketů a drogérií.

„Bylo to všechno hodně narychlo. Jeden den jsem zavolala, domluvila jsem se, a druhý den už jsem se stěhovala,“ vypráví paní Věra. O tom, proč se do prostějovského azylového domu dostala, nechtěla mluvit. Se dvěma syny tady bydlí asi tři měsíce. Balíček potravin jednou za týden pro ni znamená velkou pomoc. „Ti dva kluci toho sní opravdu dost, ještě když hraji hokej, potřebují hodně jíst. Co sním já za tři dny, oni za den,“ dodává.

Její sousedka, paní Eva, se stará o čtyři děti. Nejstarší má deset let a nejmladší pět měsíců. „Dostáváme plenky pro děti, sunary pro ty nejmenší, tak to nemusím kupovat, jedno balení stojí kolem 200 korun,“ vyjmenovává. Darované potraviny paní Evě zajistí každý měsíc až polovinu potřebného jídla. „Když něco odložím, abych si šetřila na nájem do dalšího bytu nebo na kauci, tak zaplatím poplatky ve škole, teď je to pořád něco. Když jsou děti nemocné, tak za léky utratíme taky hodně,“ říká.

Právě na matky s dětmi se letošní ročník národní potravinové sbírky v Prostějově zaměřuje. „Opravdu ty maminky někdy řeší vyloženě existenční potíže, zvlášť ve chvíli, kdy k nám přijdou a nemají vyřešené svoje základní životní záležitosti, tak přemýšlí, jestli dětem může koupit jídlo, nebo jim musí koupit pomůcky do školy, oblečení a podobně,“ uvedl ředitel prostějovského azylového centra Jan Kalla. Mezi darovanými potravinami by přivítal zejména masové či rybí konzervy nebo výživu pro děti.

Příspěvek do potravinové sbírky můžete přinést také na recepci Českého rozhlasu Olomouc na Horní náměstí 21. Co a kde nakoupit zjistíte na webových stránkách Národní potravinové sbírky.

autor: mot
Spustit audio