Náš dům. Bára Kodetová ze srdce věnovala svůj úžasný šanson všem ženám a také obětem domácího násilí

27. červen 2023

U rozhlasového mikrofonu se potkáváme s herečkou a v posledních letech stále víc a víc také zpěvačkou Bárou Kodetovou. Vím o ní, že má náš kraj ve velké oblibě a moc ráda se sem vrací. Třeba i na Nový zámek Františka Kinského do Kostelce nad Orlicí, kde bude mít i milé pracovní povinnosti.

Jak se vám daří před prázdninami, na začátku léta?
Mám se krásně, protože svítí sluníčko a užívám si tepla. Po těch třech letech takové deprese, kterou jsme prožívali, tak si myslím, že jsme se trošičku nadechli, aspoň mám takový pocit. Covid někam zmizel a jakoby nikdy neexistoval, je to takový zvláštní čas, postupně začínáme takovou další etapu života.

Barbora Kodetová

Barbora Kodetová

je dcerou herce Jiřího Kodeta a Soni Kodetové, prapravnučka slavného českého herce Vendelína Budila, vnučka české herečky Jiřiny Steimarové a sochaře Jana Kodeta, pravnučka herce Jiřího Steimara a sochaře, malíře a grafika Emanuela Juliana Kodeta, členka poslední herecké generace ze slavné české umělecké rodinné dynastie Steimarů a Kodetů.

Vy se ráda vracíte do našeho kraje, konkrétně do Kostelce nad Orlicí na zámek Františka Kinského. Pavel Šporcl, váš manžel, tam vystupuje poměrně často, viďte?
Určitě. Je to překrásné místo, nádherná zahrada, jsou tam báječní lidé, kteří se o nás vždy starají s takovou láskou a péčí, jakou jsem zažila málokde. Opravdu musím všem poděkovat a těším se na další možnost tam vystoupit. Nedávno jsme tam byli i na vernisáži fotografií Jadrana Šetlíka. A teď bych tam měla zpívat, stejně jako na vernisáži, moc se na to těším.

Snažím se vracet zpátky do povědomí jako pracující žena a umělkyně, nejen matka tří dcer, partnerka Pavla Šporcla a dcera Jiřího Kodeta.
Bára Kodetová, herečka a zpěvačka

Bude to komponovaný nedělní program 30. července.
Je to příležitost propojit vizuální stránku těch nádherných fotografií, obrazů Jadrana Šetlíka, hudby a také neformální setkání s besedou při sklence vína společně s panem Františkem Kinským. Takže pro mě je to veliká čest. Já se na to opravdu moc těším.

Čtěte také

Půjde o tříhodinový komponovaný program, během kterého Jadran Šetlík provede návštěvníky výstavními prostorami, je to obrovská výstava, snad jedna z největších, jakou kdy pan Šetlík měl. A propojíme tři světy, mluvené slovo, hudbu a onu vizuální stránku. A také je to příležitost se setkat jak s panem Františkem Kinským, tak s Jadranem Šetlíkem. Já doufám, že k tomu přispěji tím, co mám v poslední době opravdu hodně ráda a co mi jde ze srdce, a to jsou krásné písně, šansony, ale i písně muzikálové. A je to příležitost se s lidmi potkávat. To se vám jen tak nestane, když vystupujete v divadle nebo na recitálovém šansonovém večeru.

Tady bude možnost si s nimi přiťuknout sklenkou dobrého vína, bude možnost se s lidmi potkat, bude možnost se třeba, když budou mít zájem, podepsat se a popovídat si s nimi o životě a na chviličku se zastavit. Je to příležitost se zase setkávat, protože těch možností jsme měli v posledních letech pomálu. Já to vidím sama na sobě, jak mi chybí kontakt s lidmi.

Pustíme jednu z vašich písní, Náš dům. Má v sobě jedno velké a hluboké poselství. Povězte nám něco o tomto šansonu.
Tato píseň vznikla jako zadání pro Václava Koptu, kterého jsem oslovila, jestli by byl tak moc hodný a nevymyslel pro mě text, abych měla svoji vlastní píseň. Dvě hodiny jsme si povídali, smáli jsme se, on mi pak poslal tohle téma a tento nádherný text, který je opravdu moc povedený. A já jsem ho předala svému klavíristovi, aranžérovi, skladateli Michalu Workovi, který se mnou vystupuje na mých šansonových večerech a je mým blízkým přítelem a opravdu profesionálním spolupracovníkem, dá se říct, sparing partnerem. Bez něj bych si ty večery vůbec nedovedla představit.

Čtěte také

A on napsal tuto krásnou hudbu. Když jsem potom slyšela výsledek, tak jsem věděla, že k tomu potřebuji ještě obrazové vyjádření, videoklip. Tak jsem oslovila Jana Kodeta, choreografa Národního divadla, ne mého příbuzného, ale kdoví, vždy se smějeme, že oba pocházíme z jižních Čech, kde mají Kodeti kořeny, a on vytvořil nádherný videoklip. Ta píseň je závažná, začíná den, a přesto slunce zapadá. Není to úplně pozitivní záležitost. A já jsem chtěla píseň věnovat ženám a obětem domácího násilí. Protože za covidu se zvýšil počet těchto problémů a případů dramatického domácího násilí, protože lidé byli spolu dlouho uvězněni. A je potřeba na to neustále poukazovat, protože domácím násilím netrpí jen ženy, ale také děti, které v těch vztazích žijí.

Nový zámek v Kostelci nad Orlicí pochází z první poloviny 19. století a je chráněn jako kulturní památka České republiky. Nachází se v přírodní rezervaci Kostelecký zámecký park.

Co herectví? Nezapomněla jste na něj?
Ne, určitě jsem na něj nezapomněla, je to moje primární profese, nikdy nepřestanu být herečkou. Nicméně jsem takzvaně rozšířila pole působnosti. Ale zpěv šansonů a písňová tvorba má v podstatě s divadlem hodně společného. Takže určitě hraji divadlo, doufám, že se zase objevím v nějakém televizním projektu, budu za to moc ráda. Také přemýšlím o vlastních tématech, protože jsem napsala námět na jeden film, Vedlejší příznaky, který už vysílala Česká televize. Mám spoustu nápadů a postupně se snažím vracet zpátky do povědomí jako pracující žena a umělkyně, nejen matka tří dcer a partnerka Pavla Šporcla a dcera Jiřího Kodeta. Je to trošičku můj úděl.

Jakub Schmidt a Bára Kodetová ve studiu Českého rozhlasu Hradec Králové

Herečka a zpěvačka Bára Kodetová byla dnes naším hostem. Moc děkuji za rozhovor.

autoři: Jakub Schmidt , baj
Spustit audio

Související