Naslouchat a respektovat názor druhého. Jak komunikovat o evropských tématech?

29. březen 2024

Letos slavíme výročí 20 let od vstupu do Evropské unie a čekají nás volby do Evropského parlamentu. Jak komunikujeme o evropských tématech, co jsme se o EU dozvěděli ve škole a kde jinde hledat informace? Studovna se tentokrát přesunula z rozhlasu na Akademii Díky, že můžem.

„Je důležité vědět, jak Evropská unie funguje,” říká Lukefry a k volbám, které se konají 7. a 8. června, doporučuje nezapomenout si občanku. „Zkuste si ověřovat informace a najít si je z více zdrojů,” dodává Tomáš Novotný. „Je to i o čtení věcí v kontextu,” doplňuje Lukefry a jako příklad uvádí zprávu o tom, že Brusel chtěl údajně zakázat prodej křečků.

„Byl to ukázkový příklad toho, jak se informace extrémně zkrátila do titulku. Když jste se začetli do článku, zjistili jste, že se Unie jenom začala zabývat tím, v jakých podmínkách jsou občas chována domácí zvířata,” vysvětluje Lukefry. „Jádro pudla je ve vzdělávání,” dodává Tomáš s tím, že by se evropská témata měla probírat na základních i na středních školách.

„Pracujeme na několika příspěvcích, které se týkají voleb do Evropského parlamentu a postupně objasňujeme, o co se jedná,” uvádí Michaela z platformy Politika (nejen) pro mladé příklad komunikace na Instagramu, kde sdílí informace o současném českém i zahraničním dění. „Sloužíme jako takový rozcestník,” dodává.

„Musí to být věrohodné,” říká Lukefry o zprostředkování evropských témat skrze influencery. „Když o Evropské unii začne najednou mluvit lifestylová influencerka, tak jí to nikdo věřit nebude a všichni jí osočí z toho, že je zaplacená, aby dělala propagandu evropskému systému. To může být kontraproduktivní,” říká Lukefry. Jak komunikovat nejen na sítích, ale i se svými blízkými? „Naslouchat a říct jim, že respektujete jejich názor,” doporučuje k rodinnému obědu Tomáš Novotný.

Tento speciální díl Studovny je součástí série debat, které vznikají ve spolupráci se spolkem Díky, že můžem.

Spustit audio

Související

Více z pořadu

Mohlo by vás zajímat

E-shop Českého rozhlasu

Vždycky jsem si přál ocitnout se v románu Julese Verna. Teď se mi to splnilo.

Václav Žmolík, moderátor

tajuplny_ostrov.jpg

Tajuplný ostrov

Koupit

Lincolnův ostrov nikdo nikdy na mapě nenašel, a přece ho znají lidé na celém světě. Už déle než sto třicet let na něm prožívají dobrodružství s pěticí trosečníků, kteří na něm našli útočiště, a hlavně nejedno tajemství.