Nástup všemi dveřmi, jízdenka i od řidiče, ale nadále s respirátorem. Rozvolňování v liberecké MHD

10. květen 2021 09:54

Cestující v Liberci od 10. května čekají změny v městské hromadné dopravě. Důvodem je rozvolnění vládních protikoronavirových opatření. Víc zjistila redaktorka Jana Švecová.

Čtěte také

Liberecký dopravní podnik ruší od 10. května opatření, kvůli kterému nesměli cestující nastupovat předními dveřmi. Důvodem bylo důsledné oddělení cestujících od řidičů, aby byli chráněni před koronavirem. To už neplatí a ve všech autobusech i tramvajích mohou lidé nastupovat i vystupovat předními dveřmi. Také je už možné koupit si jízdenku i u řidiče tam, kde není prodejní automat.

Vrací se také opatření, kdy po 20. hodině cestující naopak musí nastupovat pouze předními dveřmi. Je to kvůli tomu, aby lidé ve večerních hodinách nejezdili načerno a řidiči měl přehled, kdo má kartu a označuje si nebo kupuje jízdenku. Stejný systém využívají i v Jablonci nad Nisou, tam se ale musí nastupovat předními dveřmi i přes den.

Cestující zatím nebudou používat tlačítka pro otevírání dveří, ty budou i dál otevírat pouze řidiči. Platí ale výjimka; lidé mohou zazvonit v místech, kde autobusy nebo tramvaje zastavují pouze na znamení.

Respirátory pro cestující, pro řidiče jen částečně

I nadále musí mít cestující ve všech dopravních prostředcích, stejně jako v uzavřených prostorách, respirátory. Řidiči musí tuto povinnost splňovat jen částečně. „Řidiči nemusí mít respirátor při samotném řízení. Mají ale povinnost ho mít nasazený v situacích, kdy prodávají jízdenku, manipulují s plošinou pro vozíčkáře, nebo vstupují do prostoru mezi cestující,“ upřesnila mluvčí dopravního podniku Martina Poršová.

Lanovkou na Ještěd

10. května poprvé od konce ledna spouští provoz lanovka na Ještěd. Fungovat sice začala už před prvním květnovým víkendem, ale jen pro pracovníky horského hotelu a vysílače, protože ti jinou možnost dostat se na vrchol Ještědu neměli. Silnice z Liberce na Výpřež je až do června zavřená kvůli rekonstrukci.

autoři: Jana Švecová , reČRoL
Spustit audio

Související