Naučná stezka po stopách sklářů přibližuje historii tavení skla. Vede z Deštného do Orlického Záhoří

1. prosinec 2020

Orlické hory bývalý významným centrem českého sklářství. Zdejší tradice skončila ještě za Rakouska-Uherska, ale lidé si ji dnes mohou připomenout při putování po stopách sklářů z Deštného do Orlického Záhoří. Zábavně naučnou stezkou je bude provázet vládkyně hor Kačenka. A cestou se mohou přidat i pašeráci.

V Orlických horách působilo v době největšího rozmachu několik skláren, a to nejen na české straně pohoří, ale také v dnešním polském Kladsku. Hutě vznikaly a zanikaly podle dostupnosti dřeva. Tato výroba byla zdrojem obživy místních obyvatel. Sklárny se tady rozvíjely čtyři sta let, dnes už tam není žádná.

V Orlických horách bývala také nejvýše položená sklářská huť v Čechách. Stála na pasece v nadmořské výšce 940 metrů blízko osady Šerlich na severovýchodním svahu Malé Deštné, v lokalitě Na Cikánce. I tam vás stezka nazvaná „S Kačenkou po stopách sklářů“ zavede.

Skláři sem patřili stejně jako divoká příroda

První ze sedmi sklářských zastavení je u muzea v Deštném, kde v altánu uvidíte pec svaté Máří Magdalény. Ta je každý rok centrem slavnosti Tavení skla dřevem.

Na trase do Šerlišského sedla se zastavíte u srubu Karolína v Zákoutí. Tam stávala od roku 1873 huť, kterou založil Edmund Kadlík. Blízko Masarykovy chaty najdete třetí zastavení, kde se mimo jiné dozvíte o historii osady Šerlich. Odtud je to asi kilometr do lokality Na Cikánce.

Tato chalupa v osadě Šerlich v minulosti v zimním období sloužila jako škola

Pátá informační tabule je už téměř v Orlickém Záhoří u chaty Bedřichovka, šestá o dalších čtyři sta metrů dál směrem k hraničnímu mostku Bedřichovka-Lasówka. Sedmá je pak umístěna u kostela sv. Jana Křtitele v Orlickém Záhoří.

Čtyřmístná čísla (kódy) uvedená na tabulích si poutníci mohou vepsat do tabulky. Najdou ji na letáčku S Kačenkou po stopách sklářů, který mohou získat v informačních centrech v Orlickém Záhoří nebo v Deštném. Odměnou za vyplněnou tabulku jsou v uvedených infocentrech skleněné mince s Kačenkou a Pašeráky.

Délka sklářské naučné stezky je 15,6 kilometru a podle místních ji zvládnou i děti. Počasí v Deštném a okolí je ale vrtkavé, proto je možné se k jednotlivým cílům přiblížit nejen pěšky nebo na kole, či v zimě na běžkách, ale i autem.

Naučná stezka o historii tavení skla v Orlických horách a o životě zdejších lidí je přístupná celoročně a nabízí řadu přírodních zákoutí, která jsou pro zdejší krajinu charakteristická a pro návštěvníky nezapomenutelná.

Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.