Naučnou stezku v Moravských Budějovicích projdete s pomocí mobilní aplikace. Čekají vás i úkoly

25. leden 2023

Moderní technologie pozvolna pronikají i do turistiky, a tak pro vás máme jednu z prvních vlaštovek. Historii Moravských Budějovic na jihu Vysočiny teď nově představuje naučná stezka, kterou si můžete projít s pomocí mobilní aplikace.

Nová naučná stezka se jmenuje Trable s hrabětem Schaumburkem. „Byl to pobělohorský majitel moravskobudějovického panství,“ říká ředitel moravskobudějovické pobočky Muzea Vysočiny Třebíč. Stezka má celkem devět zastavení a její projití zabere zhruba hodinu času. Na trase nejsou žádné orientační značky ani například QR kódy.

Průvodcem po naučné stezce je mobilní aplikace, kterou si zájemce může nainstalovat podle pokynů uvedených na stránkách www.infomb.cz. „Je tam i audioprůvodce, který vám vypráví příběh, a na každém zastavení je nějaký úkol, který si můžete vyplnit a pokračovat dál,“ říká asistentka ředitele Městského kulturního střediska Beseda Kristýna Lukášová.

První zastávka a začátek příběhu je u paty věže kostela sv. Jiljí. Trasa pak pokračuje směrem do pivovarské ulice, Dolního parku a přes náměstí Míru k budově gymnázia. Příběh popisuje nejen dobu, kdy panství vlastnil hrabě Schaumburk, ale i pozdější. U sokolovny si například připomenete oběti druhé světové války.

Úvodní stránka aplikace

Zajímavé jsou i úkoly, které procházku provázejí. Správnou odpověď můžete hledat v příběhu, nebo pomocí internetu. Za každou dobře zodpovězenou otázku turista získává virtuální měnu zvanou Bohemian coins. „Až se aplikace zaběhne, počítáme s tím, že se návštěvníci zastaví v infocentru a dostanou odměnu,“ dodává Kristýna Lukášová.

Spustit audio