Návštěvníci Jeskyní Na Špičáku nově mohou reprodukovaně slyšet zvuky netopýrů. Co připomínají?

26. duben 2023 15:15

Zvuky netopýrů jsou novým lákadlem pro návštěvníky Jeskyní Na Špičáku v Supíkovicích na Jesenicku. Turistům je tam nabízí od letošní sezony.

Člověk je přitom kvůli vysokým frekvencím normálně vůbec neslyší. Na Špičáku mají domov hned tři druhy netopýrů a jedinci dalšího druhu žijí v blízkém okolí jeskyní.

„Naše ucho je běžně neslyší, ale přírodovědci tyto zvuky zachytili detektory a převedli je na frekvence, které naše ucho už slyší a zachytí,“ říká během prohlídky průvodkyně Soňa Cundrlová výpravě turistů z Polska.

Mlaskání, ohňostroj nebo kapky deště

Podle vedoucí správy Jeskyní Na Špičáku Andrey Švubové jsou zvuky netopýru specifické a každý je originál. „Lidé si pod nimi zkrátka mohou představit ledacos. Někteří turisté slyší třeba mlaskání. Můžete tam slyšet i slabou kulometnou palbu, ohňostroj, prskavky anebo třeba vám připomenou bubnující kapky deště,“ uvádí Švubová.

Jak se tato nová vymoženost líbila turistům? Poslechněte si v přiloženém audiu výše.

Chcete mít zprávy (nejen) z vašeho kraje pořád při ruce? Odebírejte Zprávy ČRo Olomouc ve svých podcastových aplikacích Můj Rozhlas, Spotify, Google Podcast nebo Apple iTunes.

Spustit audio

Související