Návštěvníci mohou vidět, jak vzniká unikátní Moravská vesnička

9. duben 2012

Celé přízemí i první patro Baron Trenck Gallery v Brně okupuje od tohoto týdne Moravská vesnička. Zmenšený model vesnice z dob našich předků vyrábí už asi jedenáct let na koleně pan Miroslav Mužík z Blanska.

Poslední čtyři roky byl model vystaven v areálu ČKD Blansko, odkud se ale letos v zimě musel vystěhovat. Nyní tedy mohou obrovskou maketu se stovkami pohyblivých i pevných postav, domácími zvířaty a více než půl stovkou objektů včetně kostela a zámku obdivovat malí i velcí v Brně.

Vesnička znázorňuje všední život na moravské vesnici na přelomu 18. a 19. století. Nechybí náboženské procesí, jarmark, venkovská zábava, zabíjačka a běžné denní pracovní aktivity. „Nápad vytvořit vesničku vznikl, když jsem hlídal svoje dítě, abych ho něčím zabavil. Takže je to taková hračka,“ popsal vznik dnes už rozměrného modelu Miroslav Mužík.

Práce na miniaturní vesničce trvaly téměř 11 let a dílo se bude neustále dotvářet a rozrůstat. „V galerii budu jako průvodce a hlavně budu vesničku přímo na místě dodělávat,“ podotýká autor Moravské vesničky s tím, že v budoucnu by měl model čítat až dva tisíce figurek obyvatel a zvířat.

Jeden z největších pohyblivých mechanismů ve střední Evropě je v brněnské Baron Trenck Gallery na Kapucínském náměstí k vidění po celý rok, vždy od středy do neděle.

autor: hol
Spustit audio