Návštěvy Bedřicha Smetany v Týně si připomínají i po více než 160 letech

28. březen 2019

Týn nad Bečvou je mezi turisty známý zejména jako východisko turistických tras na hrad Helfštýn. Obcí také prochází několik cyklotras, které míří ať již na hřeben Maleníku, tak údolím Bečvy. Jen zasvěcení však tuší, že Týn nad Bečvou je také místem, kde otiskla svou stopu jedna z největších osobností české hudby – skladatel Bedřich Smetana.

Pobyt B. Smetany připomíná i pamětní deska

Oblast pod skalnatým ostrohem, na němž se dnes vypíná hrad Helfštýn, byla osídlena již v pravěku. Samotná osada Týn však byla založena poměrně pozdě. Písemná zmínka její existenci potvrzuje až v roce 1447, kdy ves spravovala vrchnost sídlící na hradě nad ní. Snad i proto byl Týn vždy považován za jakési hospodářské zázemí hradu a sídlily zde provozy, které byly jinak vyhrazeny spíše městům. Jedním z nich byl i pivovar.

Původní pomník nebohé Gabriely najdeme v pamětní síni

Vaření piva patřilo k nedílným právům vrchnosti a měst. Panský pivovar byl v Týně založen již v roce 1553, kdy vesnici i celé panství držel rod pánů z Ludanic. Pivovar zde existoval až do konce 19. století a právě s ním souvisí i pobyt Bedřicha Smetany v této malebné vesnici.

 Jak je obecně známé, Bedřich Smetana měl k pivovarům blízko. Sám se narodil v rodině sládka pivovaru v Litomyšli. S jeho otcem na vaření piva spolupracoval také rodák z Vlčetína u Počátek František Matějka. Ten se stal pivovaru v Týně a s sebou si přivezl i nevlastní sestru Bedřicha Smetany – Žofii, která se stala jeho právoplatnou manželkou. 

Mimochodem, v nedalekých Hranicích byl v pivovaře sládkem také Smetanův bratr Antonín, takže důvodů sem zavítat měl hudební génius opravdu více.

Zde najdeme pamětní síň slavného skladatele

Do Týna přijíždí Smetana na pozvání sestry a švagra poprvé v srpnu roku 1852 spolu s rodiči. Nutno říci, že tato návštěva byla pro Smetanu šťastným obdobím. Téměř denně chodil na procházky po okolí a zamiloval si zejména hrad Helfštýn. Mimochodem, jeho náčrty vytvořené skladatelovou rukou se dodnes zachovaly.  Spřátelil se i s některými místními obyvateli, například s nadučitelem týnské školy Josefem Barbířem, který byl i vedoucím místního kůru a varhaníkem. Právě hudba je spojovala. Klavír, na který Smetana v Týně hrál, se dochoval dodnes.

Po Bedřichu Smetanovi je pojmenovaná i náves v Týně

Za dva roky se sem Smetana opět vrátil, tentokrát za mnohem závažnějších okolností. Jeho manželka Kateřina a také druhorozená dcera Gabriela trpěly totiž tuberkulózou. Smetana je vzal do Týna s sebou, protože se domníval, že by jim pobyt na venkově mohl prospět. Bohužel dcera na tom byla opravdu špatně. Nemoc zcela zastavila její vývoj a nepomohl ani zdravý venkovský vzduch. Naopak, 9. července 1854 zde ve věku 2 a půl roku své nemoci podlehla.

Pamětní síň B. Smetany

Pro rodiče to byla velká rána. Pohřbili dceru na místním hřbitově a už se do Týna nikdy nevrátili. Osud byl krutý také pro rodinu Matějkových. V roce 1891 týnský pivovar vyhořel a rodina přišla o veškeré jmění. Sám František Matějka skončil jako žebrák a zemřel v roce 1985.

Hrob Gabrielky, zesnulé dcery B. Smetany na místním hřbitově

Přesto na návštěvu Bedřicha Smetany v obci dodnes vzpomínají. Tragickou smrt Gabriely připomíná náhrobek na místním hřbitůvku, pobyt skladatele pak připomíná pamětní deska na domě, kde tehdy bydlel, který se proměňuje v pamětní síň věnovanou právě osobnosti Bedřicha Smetany.

Po malé dcerce Gabriele nese jméno stezka vedoucí z Týna po úbočí Maleníku až do Hranic. Mimochodem, je to moc příjemná procházka.

autor: kbz
Spustit audio