Navštivte český filmový Hollywood v obci Vesec u Sobotky

6. říjen 2015
Česko – země neznámá

Po Česku je roztroušena celá řada míst, která si oblíbili filmaři a později i turisté. Hrady, zámky, přírodní kouty, ale i malebné obce. Mezi filmové vesničky patří také Vesec u Sobotky v Českém ráji. Právě díky četným natáčením se jí přezdívá vesnický Hollywood. Za památkovou rezervaci byla obec vyhlášena před dvaceti lety.

Malá obec Vesec u Sobotky leží takřka na hranicích Královéhradeckého a Středočeského kraje. Významná je nejen svým půvabem udržovaných a zachovalých roubených chalup, ale i pro svou oblíbenost u filmařů. Vesnička s okrouhlou návsí je totiž odedávna oblíbeným cílem režisérů, hlavně těch českých.

Úplně poprvé přijely do Vesce filmové štáby krátce po skončení druhé světové války. V roce 1948 se tam natáčel film Léto podle divadelní hry Fráni Šrámka. Na začátku 70. let vznikaly v obci záběry k filmu Přijela k nám pouť. „Film Přijela k nám pouť se točil hlavně tady na návsi, zde byly kolotoče a právě tady se pouť odehrávala,“ komentuje jedno z dřívějších natáčení Jan Mertlík ze sdružení Český ráj.

K nejznámějším filmům, který se ve Vesci natáčel, je snímek Marie Poledňákové Jak dostat tatínka do polepšovny. „Za rybníčkem, respektive požární nádrží na návsi je bílý domek, který byl obchodem, kam v tom filmu jezdil malý Vašek s tatínkem na nákup.“

Chaloupka babičky z pohádky S čerty nejsou žerty

Stejný domek si pak zahrál i ve filmu Jára Cimrman ležící spící – tehdy byl ovšem obecnou školou. Ve vesničce se ale točily třeba i záběry pro seriály Nemocnice na kraji města nebo O ztracené lásce a také film podle scénáře Haliny Pawlovské Díky za každé nové ráno.

Není proto divu, že se této české filmové vesničce začal dávat přívlastek filmový či hollywoodský Vesec. Od roku 1995 je Vesec vesnickou památkovou rezervací. Jestli se do oblíbené filmařské obce vydáte, nezapomeňte se podívat i k chaloupce dobrosrdečné babičky Máchalové z pohádky S čerty nejsou žerty. Tu najdete jen pár kroků od návsi.

autor: Jaroslava Mannová
Spustit audio