Navštivte hanácké ráj

27. červenec 2015

Litovelsko. Region s překrásnou přírodou láká cyklisty k projížďkám, chodce k procházkám, vodáky k plavbám a koně s jezdci ke klusu. Středem Chráněné krajinné oblasti Litovelské Pomoraví vede z Litovle do Olomouce jedna z nejkrásnějších cyklotras v České republice.

Litovelsko není jen rovinaté Litovelské Pomoraví, část regionu zabírá kopcovitější Bouzovsko. Trochu námahy však stojí za to, pohádkový hrad Bouzov se objeví v celé své kráse, ať přijedete z kterékoliv strany. A cestou se nezapomeňte zastavit v Arboretu v Bílé Lhotě, které se pyšní mnoha vzácnými stromy.

Okolí Bouzova nabízí i další krásy – krápníkové jeskyně v Javoříčku a několik zajímavých naučných stezek. V nově otevřeném muzeu v Javoříčku můžete vidět dokument o javoříčské tragédii. Té je věnována i samostatná naučná stezka Javoříčko.

Nejpravější Haná je prý v okolí Náměště na Hané. Zámek Náměšť na Hané, odkud je krásný výhled do krajiny, si můžete pamatovat z filmové série Kameňák, za prohlídku stojí i okolní park a blízké, málo známé pozůstatky hradu.

Zámek Náměšť na Hané

Další zajímavou obcí je Cholina. Před lety proslula ukradenou a po mnoha letech nalezenou madonou z poutního kostela. V místním Hanáckém muzeu průvodkyně užívá pěknou hanáčtinu a podobnou je možné slyšet i při prohlídce soukromé sbírky ořezávátek. V Cholině mají jeden z 10 smírčích křížů v regionu, na faře jsou krásné sluneční hodiny a kousek od obce studánka Svatá voda, momentálně v havarijním stavu, ale už se pracuje na její záchraně.

Starých studánek je na Litovelsku kolem patnácti a stále se objevují další. Některé jsou ve špatném stavu, ale s jejich obnovou mikroregion počítá. Podívejte se aspoň k některým z nich – Svatá voda u Cakova, Fuňkova studánka, Bezedná studánka … To ticho, ten klid!

Mladeč a jeho okolí je velice romantické. Zámek Nové Zámky, Růžový rybník, Chrám přátelství, Obelisk, Čertův most, Bočkovy díry, zbytky Rytířské síně a taky Mladečské jeskyně, které objevil již pračlověk. Naučné stezky Třesín a Romantické okolí Nových Zámků dovedou zájemce ke všem zajímavostem. Zajímavých naučných stezek je na Litovelsku několik, mikroregion chystá ke všem propagační materiály.

V Příkazích, jejichž část je památkovou rezervací, se dochovaly 2 z původních 33 žudrů. Otevřená předsíň před statkem dodnes poutá svým půvabem a funkčností. Jak se v hanáckých obcích dříve žilo, je možné poznat v příkazském Hanáckém skanzenu.

Žudr v Příkazích

Blíž k městu Litovel, mezi Náklem a Unčovicemi, se rozprostírá jezero po těžbě písku. To slouží současně ke koupání a k vodním sportům.

Litovli se říká Hanácké Benátky. Je postavené na několika ramenech řeky Moravy a podobně jako v italských Benátkách je i zde kostel sv. Marka. Mezi nejstarší památky ve městě patří Svatojánský most a kaple sv. Jiří. Přímo ve městě jsou dva rybníky, v jednom z nich se zrcadlí budova gymnázia. V Litovli je možné navštívit muzeum a soukromou sbírku harmonik.

Kdo se nelekne schodů, může vystoupat do radniční věže a podívat se na město shora. V samotné věži čeká na návštěvníky mnoho zajímavostí. V teplých měsících Litovel nabízí netradiční koupání v přírodním koupacím biotopu. Voda je zde zcela bez chemie, navíc ohřívaná sluncem.

Litovelsko je krásná oblast, kde se šťastně snoubí příroda s romantikou, historie se starými zvyklostmi.

Koupací biotop v Litovli

Mikroregion Litovelsko

Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.