Nebezpečná křižovatka na rychlostní silnici R46 u Olšan u Prostějova zmizí

17. listopad 2015

Problematická křižovatka v zatáčce u Olšan u Prostějova má být bezpečnější. Řidiči jedoucí od Olšan se na R46 složitě dostávají. I když tam mají šoféři na rychlostní silnici zpomalit na 90 kilometrů v hodině, k hladkému provozu to nestačí. Vznikají proto nebezpečné situace.

Ředitelství silnic a dálnic už požádalo o stavební povolení a brzy se chystá na kompletní proměnu křižovatky.
„Jezdím tam, ta křižovatka je určitě nebezpečná svým napojením na dálnici. Je to nepřehledné.“ popisuje mi Martin Kikal, který v Olšanech bydlí i pracuje.

Starosta Olšan u Prostějova Milan Elfmark vysvětluje, v čem nebezpečí současné křižovatky spočívá: „Hlavní nebezpečí směrem na Prostějov je, že nevidíte za ten mostní oblouk. Takže do poslední chvíle, když vyjíždíte, tak nemáte dostatečný přehled o tom, jakou rychlostí to auto jede.“

Dodává, že křižovatku využívají i obyvatelé Lutína, Vrbátek a Bystročic. Denně přes ni do Olšan přijede deset tisíc aut. A do zatáčky z místa musí vyjet i řidiči hromadné dopravy.

„Já si myslím, že to je ten největší problém. Když si vezmete, že ty autobusy jsou plně využívané, tak ta zodpovědnost těch řidičů je enormní,“ vysvětluje Elfmark.

Co konkrétně se tedy bude opravovat?

„Stavba představuje doplnění připojovacích a odbočovacích pruhů. Osmičkový tvar křižovatky tady zůstane zachován. Pro vybudování připojovacího a odbočovacího pruhu ve směru na Olomouc bude potřeba podstatně rozšířit most přes potok Blata. Zároveň bude nutné vybudovat nový nadjezd nad silnicí třetí třídy 5707. Zde bude zároveň přemostění přes rychlostní silnici R46,“ vysvětluje mluvčí Ředitelství silnic a dálnic Jan Rýdl. A to není všechno.

„Přímé větve křižovatky budou upraveny na rychlost 50 km v hodině, což si vyžádá jejich vedení v nové trase s výrazným napřímením směrových oblouků kvůli bezpečnosti,“ doplňuje Jan Rýdl.

V blízkosti domů navíc vyroste nová protihluková stěna. Opravy začnou příští rok v červnu a skončí v listopadu 2017.

autor: tas
Spustit audio